När Rögle spelade hockey mot Skellefteå förra helgen fanns långt fler än de lagstadgade åtta personerna på läktarna. Supporterklubben hade abonnerat restaurangen, som flyttat ut borden på läktaren. Därmed gällde andra regler, och 80–90 tittare kunde ta plats.
Andreas Nilsson, ungdomspastor i Betelförsamlingen på Hönö, såg matchen. Eftersom samma begränsningar i princip gäller för ”sammankomster för religionsutövning” som ”tävlingar och uppvisningar” i sport och idrott, fick han en idé.
– På matchen sjöng de ju också, som man skulle göra under en gudstjänst, men de hade fått tillstånd ändå, med poliser och ordningsmän som såg över det hela, säger han till Världen idag.
– Så på måndagen ringde jag till Länsstyrelsen i Västra Götaland och frågade om vi inte på samma sätt kunde ordna ett kafé och ha en gudstjänst där.
Svaret blev nekande, med förklaringen att musik och sång gör att serveringsreglerna inte gäller.
– Då frågade jag om vi kunde ordna ett kafé och ha en skärm där vi spelade upp en förinspelad gudstjänst. Men då skulle det räknas som allmän sammankomst, säger Andreas Nilsson.
– Men kunde vi ha kafé och titta på en inspelad hockeymatch? ”Ja, tydligen”, sade kvinnan, men skrattade till för att hon insåg hur ologiskt det lät.
Inte heller rättsenheten på Länsstyrelsen i Västra götaland har helt lätt att förklara varför så olika regler gäller.
– En ”sammankomst för religionsutövning” beskrivs exakt så i ordningslagen, och faller under allmän sammankomst, säger Anneli Wejke, tillförordnad funktionschef för rättsenheten på samhällsavdelningen.
– Däremot är det inte allltid glasklart om ett idrottsevenemang är en offentlig sammankomst eller inte, utan man måste se vad som gäller i varje läge.
En knäckfråga är huruvida ett religiöst möte eller en kafésittning där en inspelad gudstjänst visas kan anses vända sig till allmänheten eller inte.
– Om man har en mindre krets där man kräver medlemskap eller vissa andra kriterier, då kanske det inte skulle vara en allmän sammankomst, säger Anneli Wejke.
– Men det är en svår gränsdragning, eftersom man kanske inte kollar så noga i dörren eller gör det möjligt att lösa medlemskap på plats. Därför man måste göra bedömningar i varje enskilt fall.
Länssyrelsen märker att många försöker hitta kryphål i regelverket för att kunna ha just sina tillställningar eller evenemang.
– Även om man kan tycka att relgerna slår olika hårt så är grunden att förhindra smittspridning. Hade det varit så att annat också omfattats av specifika regler [på samma sätt som religionsutövning], så hade det kanske bidragit till att sänka smittspridningen ytterligare, säger Anneli Wejke.
Riksdagsledamot Mikael Oscarsson är en av dem som reagerat på Andreas Nilssons berättelse och turerna kring hockeymatchen i Rögle.
I en skriftlig fråga till socialminister Lena Hallengren (S) påpekar han att problemen med gudstjänster uppgetts vara att människor befinner sig i lokalen under en längre tid, och att psalm- eller lovsång ökar risken för smitta.
”Men under hockeymatch på Rögle arena gör man just det. Avser regeringen att ändra reglerna så att även kyrkor kan ha kafé med max 4 personer vid bordet som man kan på hockeyarenor?” undrar Mikael Oscarsson.