Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Det har forskats på coronavirus i Wuhan sedan flera år före pandemin. Bilden är från februari 2022. Foto: Cheng Min/Xinhua/AP/TT

Hemlig rapport: Troligen labbläcka bakom coronapandemin

Coronaviruset uppstod troligen efter en läcka i ett laboratorium i Kina, enligt USA:s energidepartement. Uppgifterna finns i en ny hemligstämplad rapport, skriver The Wall Street Journal. FBI har tidigare gjort samma bedömning medan andra myndigheter dragit andra slutsatser.

Nyheter · Publicerad 13:00, 2 mar 2023

I början av coronapandemin basunerades det ut att covid-viruset hade spridits via fladdermöss på en djurmarknad i Wuhan. Men ända sedan våren 2020 har Världen idag vid flera tillfällen berättat att det finns uppgifter som tyder på att covid-19-viruset spreds från ett laboratorium i Kina. Vi har bland annat berättat ett forskarteam i Wuhan redan 2007 försökte göra det möjligt för sars-liknande coronavirus från fladdermöss att ta sig in i mänskliga celler.

Efter hand har flera experter uppgett att labbteorin är sannolik, men i somras kom två tunga studier som gjorde gällande att viruset med största sannolikhet spreds från djurmarknaden.

Men nu kommer nya uppgifter igen. Enligt USA:s energidepartement uppstod coronaviruset troligen efter en läcka i ett laboratorium i Kina.

Den nya rapporten baseras på underrättelsematerial. Departementet har bland annat kontroll över ett nätverk av laboratorier i USA, inklusive några som utför avancerad biologisk forskning, skriver The Wall Street Journal.

Tidigare har energidepartementet ansett att det inte går att säga var viruset uppstod. Den nya slutsatsen innebär att departementet ändrar sin synpunkt i frågan.

Bilden av hur coronaviruset uppstod är splittrad i USA. FBI tror att pandemin uppkom genom ett misstag i ett kinesiskt laboratorium. Fyra myndigheter tror dock att viruset spreds naturligt, medan två andra anser att det inte går att dra någon slutsats.

Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan betonar att det finns ”flera olika uppfattningar” som kvarstår.

– Just nu finns det inget definitivt svar som kommit fram från underrättelsearbetet i den här frågan, säger han till CNN.

Mao Ning, talesperson vid Kinas utrikesdepartement, säger att Kina och världshälsoorganisationen WHO inte funnit det möjligt att en läcka från ett labb utlöst pandemin. Han säger att de inblandade i rapporten ska ”sluta mana fram anklagelser om laboratorieläckor, sluta smutskasta Kina och sluta politisera frågan om ursprungsspårning”.

I mitten av februari lovade WHO att göra allt som var möjligt för att få ett svar på frågan om coronavirusets uppkomst, och förnekade uppgifter i en rapport som skrivit att organisationen hade övergett sin utredning.

Hittills har nästan sju miljoner människor med covid-19 dött i världen.