Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Hédi Fried lät sig inte tystas av nazisternas illdåd – tvärtom ägnade hon stora delar av sitt liv åt att stå upp mot nazism och rasism. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Hédi Fried har dött – ”viktig röst har gått ur tiden”

Den svenska Förintelseöverlevaren och psykologen Hédi Fried har avlidit, bekräftar familjen för DN.

”Hédi Fried var en av vårt lands främsta folkbildare”, skriver kung Carl Gustaf i ett uttalande.

Nyheter · Publicerad 16:00, 21 nov 2022

Hédi Fried blev som liten deporterad till Auschwitz tillsammans med sin familj där föräldrarna gasades ihjäl. Hon och hennes syster överlevde koncentrationslägret och kom till Sverige 1945 med Röda korsets bussar.

Hon var djupt engagerad i demokratifrågor och i att sprida kunskap om rasism och antisemitism. Vid sidan av sitt yrke som psykolog har Fried i över 30 år rest runt till svenska skolor för att tala om sina erfarenheter. Hon har även skrivit flera böcker om Förintelsen.

– Hédi Fried har gjort en ovärderlig insats för att vi ska minnas Förintelsen. En oerhört viktig röst har gått ur tiden, vi tänker på henne med beundran och sorg, och vi tänker på hennes familj och vänner, säger Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia.

Reaktionerna på Hédi Frieds död strömmar nu in på sociala medier.

”Få gjorde lika mycket som Hédi Fried för att ge min och mina barns generationer kunskap om Förintelsens brott mot mänskligheten. Jag är djupt tacksam över hennes och andra Förintelseöverlevandens gärning”, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) på Facebook.

”Tack Hédi, för din viktiga röst i samhället. Nu har din röst tystnat – men det är vår skyldighet att fortsätta berätta din historia”, skriver S-ledaren Magdalena Andersson på Instagram.

”Nu är det vårt ansvar att bära ditt arv vidare, så att det ohyggliga aldrig kan hända igen”, skriver V-ledaren Nooshi Dadgostar på Twitter.

Även KD-ledaren Ebba Busch skriver att det nu är ”vårt ansvar att bära hennes berättelser”.

Judiska ungdomsförbundet i Sverige twittrar att Hédi Frieds hjärta och engagemang både har ”berört och engagerat oss alla”, och att hennes minne inte får glömmas.

Även från hovet kommer kondoleanser.

”Min familj och jag har med sorg mottagit beskedet om Hédi Frieds bortgång. Hédi Fried var en av vårt lands främsta folkbildare. Hon utbildade generationer av svenskar om Förintelsens ondska och människovärdets okränkbarhet”, skriver kung Carl Gustaf i uttalande.

”Vi uppskattade hennes vänlighet och klokhet vid de tillfällen då vår familj hade förmånen att träffa henne. Vi minns Hédi Fried och hennes gärning med tacksamhet och respekt”, fortsätter kungen.

Hédi Fried blev 98 år gammal.

Hon utbildade generationer av svenskar om Förintelsens ondska och människovärdets okränkbarhet.

Hédi Fried

Föddes 1924 i staden Sighet i dåvarande Ungern ( i dag Rumänien). Området ockuperades av Tyskland 1944 och stadens judiska befolkning fördes till koncentrationslägret Auschwitz.

Hédi Frieds föräldrar gasades i lägret, men hon och hennes syster Livia överlevde fångenskapen och skickades efter befrielsen till Sverige med Röda Korsets bussar.

Hon utbildade sig till psykolog vid Stockholms universitet. Debuterade som författare med den självbiografiska Skärvor av ett liv 1992. Bland andra böcker finns Livet tillbaka (1995) och Frågor jag fått om Förintelsen (2017). 2019 blev hon också barnboksförfattare med Historien om Bodri, illustrerad av Stina Wirsén.

Redan 1988 började hon föreläsa om Förintelsen och hon har tilldelats en rad utmärkelser för sitt engagemang. 2019 tog hon emot Serafimermedaljen, Sveriges äldsta förtjänstmedalj. 2015 tilldelades hon tillsammans med Emerich Roth, även han överlevande från Förintelsen, Raoul Wallenberg-priset,

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00