Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

USA:s president Joe Biden vill få ner smittspridningen genom vaccinkrav för stora företag. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

HD stoppar Bidens vaccin-krav för företag

Högsta domstolen i USA har stoppat president Joe Bidens förslag om att kräva att anställda på företag med minst 100 anställda antingen måste vaccinera sig mot covid-19 eller genomgå tester varje vecka.

Regeringen kan dock fortsättningsvis kräva att merparten av sjukvårdspersonalen vaccinerar sig.

Nyheter · Publicerad 08:00, 18 jan 2022

Omkring 84 miljoner amerikaner skulle ha påverkats av den lag som sex av nio domare nu röstade ner, med argumentet att ett sådant krav vore att överskrida statens befogenheter, och att viruset inte bara sprids på arbetsplatserna.

De långtgående åtgärderna presenterades i september, som verktyg för att hålla nere smittan och förmå fler amerikaner att vaccinera sig. Vaccin- och testkraven skulle gälla på större företag, för statligt anställda och för anställda inom sjukvården.

Men 30 olika branschorganisationer stämde administrationen, tillsammans med närmare 30 republikanskt ledda delstater, uppger Sveriges Radio. Bland annat varnade braschorganisationerna för att vaccinkravet skulle förmå många människor att säga upp sig och därmed spä på arbetsbristen.

Stämningarna gjorde att fallet hamnade i Högsta domstolen, som i torsdags stoppade de krav som berörde den privata sektorn.

De tre liberala domarna invände mot majoritetens beslut, och menade att domstolen överskridit sina befogenheter och ”låtit sina egna åsikter gå före hälsoexperternas”.

Vaccinkravet på omkring 17 miljoner anställda på sjukvårdsinrättningar som finansieras med statliga medel kvarstår dock, enligt Sveriges Radio. Det är fortsatt möjligt att undantas från vaccinkravet genom att hänvisa till medicinska omständigheter eller religiös tro.

Omkring 63 procent av USA:s befolkning är fullvaccinerad, och mer än en tredjedel av dessa har enligt myndighterna även fått en tredje dos.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00