Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Hbtq-profilerad Equmeniakyrka drabbad av konflikter

Immanuelskyrkan i Stockholm är en av de största församlingarna inom Equmeniakyrkan. Det är också en församling som valt att tydligt profilera sig som liberal i hbtq-frågor.

Under en längre tid ska det dock ha funnits en tillitsbrist mellan delar av kyrkans internationella grupp och församlingsledningen gällande bland annat möjligheten att ha olika syn i hbtq-frågor.

Nyheter · Publicerad 07:00, 23 mar 2022

Tidningen Dagen hänvisar till skrivningar om polarisering och spänningar gällande ”församlingens värdegrund” i ett protokoll från Immanuelskyrkans senaste församlingsmöte. Att det finns konflikter bekräftades sedan också av församlingsledningen i ett uttalande på kyrkans webbplats.

”Det är naturligt att det under perioder uppstår friktioner i en så stor församling som Immanuelskyrkan. De spänningar som finns just nu berör bland annat teologiska frågor men också frågor kring hur församlingen och dess olika verksamheter skall ledas”, skriver man.

Det finns enligt Dagen en skillnad mellan den svensktalande och den internationella gruppen i församlingen där den förra i huvudsak betonar en liberal bibelsyn och teologi och den senare Bibeln, lärjungaskap och omvändelse.

Konflikten ska enligt tidningen ha djupnat efter anställningen av den nya pastorn Esther Kazen 2020. Kazen är i sociala medier mer känd under namnet ”feministpastorn” och har bland annat tagit ställning för abort och samkönade äktenskap och öppnat för ett ifrågasättande av jungfrufödseln.

Det finns medlemmar i den internationella gruppen som är kritiska mot att de upplever att församlingsledningen endast accepterar en hållning och bibeltolkning bland medlemmarna när det gäller exempelvis hbtq-relaterade frågor, skriver Dagen.

Kyrkans ordförande Greger Hjelm säger till tidningen att de vill vara en öppen församling teologiskt. På frågan om alla måste tycka likadant om samkönade äktenskap för att vara medlemmar svarar han:

– Som medlem räcker det med att tro på Jesus Kristus, det är enda kriteriet. Men som pastor eller anställd har man att bejaka och leva efter den värdegrund och beslut som församlingen har tagit.

Immanuelskyrkan är bland annat en aktiv del av priderörelsen och på sin hemsida skriver man:

”I Immanuelskyrkan finns människor från många olika kristna traditioner, och det innebär att det finns olika bibeltolkningar och inställningar till hbtq. Men Immanuelskyrkan som församling vill vara öppen för alla, anser att dömande och nedvärdering av andra inte hör hemma i församlingen, och vill att synen på äktenskap och sexualitet ska genomsyras av respekt för mångfald.”

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier