Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Hbtq-profilerad Equmeniakyrka drabbad av konflikter

Immanuelskyrkan i Stockholm är en av de största församlingarna inom Equmeniakyrkan. Det är också en församling som valt att tydligt profilera sig som liberal i hbtq-frågor.

Under en längre tid ska det dock ha funnits en tillitsbrist mellan delar av kyrkans internationella grupp och församlingsledningen gällande bland annat möjligheten att ha olika syn i hbtq-frågor.

Nyheter · Publicerad 07:00, 23 mar 2022

Tidningen Dagen hänvisar till skrivningar om polarisering och spänningar gällande ”församlingens värdegrund” i ett protokoll från Immanuelskyrkans senaste församlingsmöte. Att det finns konflikter bekräftades sedan också av församlingsledningen i ett uttalande på kyrkans webbplats.

”Det är naturligt att det under perioder uppstår friktioner i en så stor församling som Immanuelskyrkan. De spänningar som finns just nu berör bland annat teologiska frågor men också frågor kring hur församlingen och dess olika verksamheter skall ledas”, skriver man.

Det finns enligt Dagen en skillnad mellan den svensktalande och den internationella gruppen i församlingen där den förra i huvudsak betonar en liberal bibelsyn och teologi och den senare Bibeln, lärjungaskap och omvändelse.

Konflikten ska enligt tidningen ha djupnat efter anställningen av den nya pastorn Esther Kazen 2020. Kazen är i sociala medier mer känd under namnet ”feministpastorn” och har bland annat tagit ställning för abort och samkönade äktenskap och öppnat för ett ifrågasättande av jungfrufödseln.

Det finns medlemmar i den internationella gruppen som är kritiska mot att de upplever att församlingsledningen endast accepterar en hållning och bibeltolkning bland medlemmarna när det gäller exempelvis hbtq-relaterade frågor, skriver Dagen.

Kyrkans ordförande Greger Hjelm säger till tidningen att de vill vara en öppen församling teologiskt. På frågan om alla måste tycka likadant om samkönade äktenskap för att vara medlemmar svarar han:

– Som medlem räcker det med att tro på Jesus Kristus, det är enda kriteriet. Men som pastor eller anställd har man att bejaka och leva efter den värdegrund och beslut som församlingen har tagit.

Immanuelskyrkan är bland annat en aktiv del av priderörelsen och på sin hemsida skriver man:

”I Immanuelskyrkan finns människor från många olika kristna traditioner, och det innebär att det finns olika bibeltolkningar och inställningar till hbtq. Men Immanuelskyrkan som församling vill vara öppen för alla, anser att dömande och nedvärdering av andra inte hör hemma i församlingen, och vill att synen på äktenskap och sexualitet ska genomsyras av respekt för mångfald.”

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier