Nyheter

Havsforskare: Förenklad rapportering om klimatförändringar

Anna Wåhlin forskar på några av de snabbast smältande glaciärerna i Västantarktis, men påpekar att isen däremot blir tjockare i andra delar av Antarktis. Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet
Anna Wåhlin forskar på några av de snabbast smältande glaciärerna i Västantarktis, men påpekar att isen däremot blir tjockare i andra delar av Antarktis. Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet
Anna Wåhlin Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet
Anna Wåhlin Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet

Oceanografiprofessorn Anna Wåhlin är inte orolig för att havsnivån ska stiga okontrollerat. Rapporteringen kring detta är oftast kraftigt förenklad, menar hon. Forskare behöver vara öppna med hur stora osäkerheterna är kring många nya resultat, säger hon i en intervju med Filter.

Publicerad Uppdaterad

Det finns ingen seriös forskare som menar att vattnet skulle kunna stiga med 60 meter, eftersom det skulle kräva att all is smälte på Antarktis.

Anna Wåhlin, professor i oceanografi

Inom forskarvärlden finns en debatt om det går att vara både forskare och aktivist. Men Anna Wåhlin, professor i oceanografi, tycker inte att det är lämpligt.

– Faran är för stor att det påverkar vilka forskningsfrågor man väljer och att man överdriver resultat för att uppnå politiska mål, säger hon i en intervju med tidskriften Filter.

Det kan i sin tur leda till att politiker fattar sämre beslut, påpekar hon.

Anna Wåhlin är professor vid institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet och redaktör för den vetenskapliga tidskriften Journal of Geophysical Research – Oceans. 2021 utsågs hon till rådsprofessor av Vetenskapsrådet och fick sammanlagt 50 miljoner kronor under tio år för sin forskning i vattnen under Antarktis flytande glaciärer.

Hon säger att de stigande havs­nivåerna på jorden är en kombination av naturliga processer och en process som människan tillför, bland annat på grund av våra växthusgasutsläpp som enligt många forskare leder till temperaturökningar.

– Det gör att jag kan störa mig på att rapporteringen kring havsnivåerna oftast är alldeles för förenklad, säger hon till Filter.

Målet med Anna Wåhlins nuvarande forskningsprojekt är, enligt universitetets hemsida, att genomföra tidigare omöjliga mätningar under två av de snabbast smältande glaciärerna i Västantarktis.

På andra delar av Antarktis blir isen däremot tjockare och enligt Wåhlin behöver även de delarna studeras så att forskarna får en bättre förståelse för olika kretslopp och processer. Det är alldeles för få som ser till den större helheten i dag och forskare behöver vara öppna med hur stora osäkerheterna är kring många nya resultat, menar hon,

Ett exempel på överdrifter som tas upp i Filters artikel är en artikel i Dagens Nyheter för några år sedan, som ska ha varnat för att havsytan kunde stiga med 60 meter före nästa sekelskifte. Enligt professor Wåhlin citerade DN en rapport från Stockholm Resilience Center.

Hon förklarar att den mest extrema uträkningen bland dem som utgår från det mest pessimistiska scenariot skulle ge nio meters höjning av havsnivån på 100 år.

– Det finns ingen seriös forskare som menar att vattnet skulle kunna stiga med 60 meter, eftersom det skulle kräva att all is smälte på Antarktis. Den äldsta is man funnit där är flera miljoner år gammal. Om den inte smält på flera miljoner år, då det dessutom funnits perioder där det varit mycket varmare än i dag, varför skulle det hända nu? säger hon.

Powered by Labrador CMS