Nyheter

Hatbrotten mot judar i Sverige ökar kraftigt

Polisen har stärkt sin bevakning vid judiska byggnader. Här ses synagogan vid Betaniaplan i centrala Malmö dagen efter Hamas attack mot Israel.
Polisen har stärkt sin bevakning vid judiska byggnader. Här ses synagogan vid Betaniaplan i centrala Malmö dagen efter Hamas attack mot Israel.

Sedan Hamas terrorattack och Israels efterföljande motoffensiv har de antisemitiska hatbrotten ökat lavinartat på flera håll i Europa. I Sverige har anmälningarna ökat med nära 50 procent.– Det har gått från muntliga hot till mer handling, säger Per Engström vid polisen.

Publicerad Uppdaterad

Antisemitism

Begreppet antisemitism myntades 1873 av tysken Wilhelm Marr och är i dag synonymt med hat och fientlighet mot judendomen och judar som ”ras”. Ordet kommer av grekiskans anti (mot) och semit, som i detta sammanhang syftar på judar.

Semit betecknar ursprungligen människor nämnda i första Moseboken som ättlingar till Noas son Sem, och innefattar personer av olika ursprung och talandes en rad olika språk.

Källa: Forum för levande historia, Svenska akademiens ordbok

I Sverige har anmälningarna om hets mot folkgrupp med antisemitiska motiv ökat med 46 procent den senaste månaden – 57 stycken jämfört med 39 månaden innan.

– Det är en klar ökning som sammanfaller med hur det ser ut i andra länder. Man ser att det ökar överallt, säger Per Engström, sektionschef på Nationella operativa avdelningen (Noa) vid polisen.

I Malmö hittades på söndagen en bombattrapp och ett hakkors utanför en bostad, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi kan se att det har gått från muntliga hot till mer handling. Det är både hatbrott där man uttrycker hets mot folkgrupp och en ökning av skadegörelse, men det mest anmärkningsvärda är att man nu börjar rikta in sig mot personer och söker upp dem där de bor, säger Engström.

Det finns alltid en viss hotbild mot judiska inrättningar i Sverige. Sedan tidigare är hotet förhöjt med anledning av den höjda terrorhotnivån, men den senaste tidens händelser har förvärrat läget ytterligare, enligt Engström.

– Det är hotdrivande mot synagogorna och mot judiska personer. Det är ingen tvekan om att hotbilden har gått upp, säger han.

Polisen har därför skärpt sin bevakning av judiska inrättningar i storstäderna.

Över hela Europa rapporteras om fler hatbrott mot judar. EU-kommissionen fördömde häromdagen de ”extraordinära nivåerna” av antisemitiska incidenter.

I Frankrike, hemland för den största judiska befolkningen utanför Israel och USA, har fler incidenter följt på Hamas terrorattack än under hela förra året. Över 500 stycken har registrerats mellan den 7 och 30 oktober, rapporterar Politico.

I Storbritannien har över 1 000 antisemitiska incidenter rapporterats sedan Hamas attack, jämfört med 160 under samma period i fjol, skriver The Guardian. I London uppger polisen 657 incidenter under oktober månad jämfört med 49 i fjol.

I Tyskland har en synagoga utsatts för ett brandattentat medan judar fått davidsstjärnor målade på sina dörrar. Från Spanien rapporteras att judiska butiker och synagogor attackerats och i Österrike har en judisk gravplats skändats.

Också de islamofobiska hatbrotten ökar på vissa håll i världen. Men i Sverige har ”endast” nio anmälningar om hets mot folkgrupp med islamofobiska motiv inkommit den senaste månaden, jämfört med sju månaden innan.

– Det är väldigt få ärenden. Vår uppfattning är att vi inte har någon större ökning på den sidan över huvud taget. Och vi har inte sett att det är samma typ av angrepp som mot judiska intressen, säger Per Engström.

Powered by Labrador CMS