Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Kulturgeografen Anna Hjälm blir ny direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem. Foto: Magnus Aronson /Ikon

Har arbetat med religionsdialog – blir direktor för STI

Svenska teologiska institutet (STI) i israeliska huvudstaden Jerusalem ska nu ledas av Anna Hjälm. Hon kommer närmast från en tjänst på kyrkokansliet som projektledare för programmet ”Interreligiös praktik för fred – En värld av grannar”.

Nyheter · Publicerad 08:00, 10 feb 2022

Svenska teologiska institutet i Jerusalem är en del av Svenska kyrkan och syftet är att skapa goda relationer mellan judar, kristna och muslimer. Anna Hjälm, som är disputerad kulturgeograf och tidigare har bott och arbetat i Jerusalem, ska nu leda institutet.

– Det är hedrande att jag har fått möjligheten att som direktor fortsätta utvecklingen av STI, inte minst genom samarbetet med Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet samt den judisk-kristna dialogen som är särskilt viktigt i det rådande samhällsklimatet, där antisemitismen är ett stort och växande problem, säger Anna Hjälm i ett pressmeddelande.

Hon tillträder tjänsten den 1 augusti och enligt Erik Lysén, internationell chef i Svenska kyrkan, är det inte ett problem att teologiska institutet ska ledas av en person som inte är teolog.

–  Anna är inte teolog, men har en god teologisk förståelse. Därtill har vi en djup teologisk kompetens genom det samarbete vi har med Lunds universitet och vi har en präst och kaplan, Karin Ekblom, på plats, säger Lysén till Kyrkans Tidning.

Anna Hjälm har de senaste åren varit projektledare för programmet ”Interreligiös praktik för fred – En värld av grannar”. Projektet har fått kritik för att man inbjudit och kopplats samman med personer inom den islamistiska sfären i Sverige.  

En som också sökte tjänsten på STI är prästen Annika Borg som trots starka meriter först nekades en intervju, något som Världen idag tidigare berättat om. Senare fick hon en intervju, något hon dock på sin Facebooksida liknat vid ett ”förhör”.

Enligt Annika Borg framgick det att hon inte diskvalificerats från tjänsten på grund av bristande kvalifikationer, utan för att hon i olika sammanhang ifrågasatt kyrkoledningens ensidiga Israelkritik.

På STI bedrivs studier i bland annat judaistik och religionsteologi och anordnas seminarier och föreläsningar.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Internt stöd för Trump efter razzia

USA. Att den federala polisen FBI har sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida har utlöst... torsdag 11/8 14:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier