Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Här är decenniets mest lästa artiklar i Världen idag

Stormig genusdebatt, teologiska omskakningar och berättelser om Jesu förvandlande kraft. Det är några av ämnena när Världen idag tittar närmare på vilka artiklar som väckt allra mest uppmärksamhet under det decennium som passerat. Mest läst är dock reportaget om föräldrarna som satte stopp för skolyoga.

Nyheter · Publicerad 14:31, 14 jan 2020

Det var under 2016 som Världen idag i en serie artiklar granskade yogans utbredning och innehåll. Bland annat berättade vi om några föräldrar i småländska Rydaholm som protesterade mot yoga på lektionstid, och som vann. Den artikeln kom att spridas i en rad svenska medier, den fick tusentals delningar i sociala medier och över 330 000 sidvisningar på nätet – den mest lästa på sajten sedan Världen idags start.

På andra plats vad gäller flesta sidvisningar hamnar avslöjandet från 2018 om hur en ”genusförskola” lät ta bort böcker om Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga.

Att frågor som rör både hbtq och genus varit i centrum märks också i flera andra fall på trafiken på tidningens webb. Ledartexten med rubriken ”Vem vågar nobba Pride” från 2018 kom att få stor spridning, liksom en annan opinionstext om behovet av granskning av påverkansgrupperna RFSU och RFSL.

2014 kunde Världen idag berätta att Ulf och Birgitta Ekman som grundat församlingen Livets ord konverterar till katolicismen, något som slog ner som en bomb i svensk kristenhet.

Världen idag var en av de få medierna i Sverige som tidigt rapporterade om IS härjningar i Irak och Syrien regelbundet. Särskilt uppmärksammad blev en intervju med bland annat aktivisten Nuri Kino med rubriken: ”Ett folkmord som pågår inför hela världens ögon nonchaleras”.

2015 rapporterade Världen idag om Svenska kyrkans biskop Eva Brunnes förslag att låta sätta upp en Meckamarkering i en kyrka, och tillfälligt flytta ut kristna symboler. Artikelns spridning blev stor, liksom upprördheten över förslaget, och planerna förverkligades aldrig.

Samma år kunde Världen idag även avslöja att Oatly valt att bojkotta Israel, något som ledde till en proteststorm mot företaget och en rad artiklar i andra tidningar.

Under de senaste tio åren är det främst i Världen idag man ingående kunnat följa debatten om abort, samvetsfrihet, familjepolitik, förskola och inte minst händelser kopplade till Israel.

Men också i nära nog varje nummer har läsarna fått ta del av vittnesbörd och nyheter om vad som sker i svensk kristenhet.

Bland de mest lästa på detta område finns exempelvis reportaget från 2012 om Sandra, som genomskådade new age och fann Jesus, liksom rapporten från Friends arena 2016 när Awakening Europe var på besök och många svenskar kom till tro på Jesus.

Världen idags 20 mest lästa artiklar på webben under decenniet

Föräldrar stoppade yoga på skolan (2016)

Genusförskola: Vi slängde alla böcker om Pippi och Emil (2018)

Debatt. Har du fyllt 60 och har högt kolesterol? Grattis! (2016)

Läkare: Yoga är religion (2016)

Här är de tio populäraste bibelverserna (2015)

Debatt. Öppet brev till regeringen: Hur vill ni förklara ert handlande? (2017)

Allvarligt budskap till Sverige i profetia (2018)

Ledare. Vem vågar nobba Pride? (2018)

Krönika. Siewert Öholm: I fredags gick Sverige sönder (2014)

Islamiskt nytt parti siktar på riksdagen (2017)

”Barn är inga små vuxna” (2015)

Adaktusson: Vi måste stoppa islamismen (2018)

Debatt. Ett multikulturellt samhälle håller inte i längden (2016)

Vittnesbörd. Bytte yoga mot Jesus – fick inre harmoni (2016)

Svensk barnomsorg – skräckexempel i USA (2018)

Ledare. Barn eller restprodukt? (2016)

Ledare: Det är dags att granska RFSU och RFSL (2017)

Känd psykiater: Genusteorier är kvacksalveri (2018)

Skola strök ord i ”Nu tändas tusen juleljus” (2016)

Halalslaktad kyckling gav debattstorm (2017)

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen. Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra onsdag 12/8 00:00

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra