Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Föräldrarna stoppade yoga på skolan

När skolan i Rydaholm planerade yoga på lektionstid fick några föräldrar nog. Efter kraftiga protester meddelade skolan att man drar tillbaka sina planer. "Det känns väldigt bra", säger fyrabarnsmamman Linda Olsson.

Nyheter · Publicerad 15:01, 25 apr 2016

Nöjda men alltjämt lite upprörda. Sådana är de föräldrar som möter Världen idag i Rydaholm, tre mil sydost om Värnamo. Nyligen hamnade de i en strid som gällde deras barn.

– Av en ren tillfällighet fick vi veta att våra barn i förstaklass skulle börja med yoga, berättar Linda.

Det skedde på ett utvecklingssamtal för äldste sonen. Där berättade hon att sonen uppskattade den massage man haft på vissa lektioner.

– Samtidigt ville jag försäkra mig om att det inte fanns någon koppling mot yoga eller nyandlighet, berättar Linda som ställde lite närgångna frågor.

– Jag fick då veta att en ny lärare som har ”FA-pass” (red.anm. Fria Aktiviteter) skulle börja med skolyoga.

För Linda kom uppgiften som en kalldusch. Familjen är kristen och för dem är det otänkbart att deras barn skulle delta i övningar med rötter i österländsk religion.

– Jag gjorde klart att vi inte tänkte låta vår son medverka i detta och att flera andra barn från kristna familjer säkert inte heller kommer att ställa sig bakom detta. Jag påpekade också att till exempel Jehovas vittnen inte behöver vara med på Lucia. Då ska inte heller våra barn behöva delta i yoga, berättar Linda.

Nu fick hon möjlighet att tala med den nya lärare som skulle hålla i yogan. Läraren berättade för Linda att yogan var tänkt som ett tema under våren och att den skulle hållas på lektionstid.

– Jag fick även läsa materialet och såg att det var klassiska yogarörelser, berättar Linda.

Något gehör för sina farhågor upplevde hon inte från läraren.

– Hon sa bara att hon inte har kunskap om religiösa ting.

En pappa som skulle ha utvecklingssamtal direkt efter Linda, och som hörde samtalet, blandade sig nu i.

– Han föreslog för läraren att man, om det nu handlade om att förbättra barnens rörelseförmåga och balans, lika gärna kunde ha vanlig skolgymnastik. Men vi föräldrar ställer oss inte bakom detta med yoga sa han, berättar Linda.

I stället för att försöka övertyga läraren, valde de att lyfta frågan till en annan nivå. Lindas make, David Olsson, som också är församlingspräst på orten, tog därför kontakt med rektorn.

– Rektorn lovade att ta upp frågan till barn- och utbildningsnämnden, berättar Linda.
Men nämnden skulle inte hinna träffas före måndagen då yogan skulle börja. Den stridbara fyrabarnsmamman ringde därför upp kommunens grundskolechef och berättade om läget.

– Jag sa till henne att skolan ju ska vara värdeneutral, berättar Linda, som framhöll att just det begreppet ofta används för att få bort kristna inslag ur skolan.

– Min man som är präst har ju exempelvis stora restriktioner när han ska hålla skolavslutningar i kyrkan. I skolan finns ju också många nyanlända som använder slöja. Vi vill ha samma respekt för våra barn, förklarade jag.

Budskapet gick fram och snart meddelade rektorn att yogan inte kommer att genomföras.

– Vi blev väldigt glada, säger Linda Olsson och berättar att måndagens lektion, i stället för yoga, kom att sluta med utelekar i snön.

– Det känns jätteskönt att vi fick stopp på det här. Nu gäller det bara att vara vaksam så att detta inte smyger sig in på nytt.

Men barn är väl ganska uppskruvade i dag. Är det inte rimligt att de får någon form av avslappning?

– Jo, och då är det jättebra att göra som vår sons klassföreståndare redan gör. Att läsa en saga som barnen får göra rörelser till eller att låta barnen massera varandra. Men inte tekniker med rötter i österländsk religion.

Har du något råd till andra föräldrar i landet som känner oro inför yogavågen?

– Ja, att stå på sig och inte ge med sig. För detta är inget vi behöver acceptera. Om vi inte hade fått stopp på yogan så hade jag inte skickat vår son till skolan på den lektionen.

Bland de upproriska föräldrarna i Rydaholm drar man i dag en lättnadens suck.

– Det känns bra att man faktiskt kan påverka, att man inte bara behöver acceptera den här typen av beslut, säger en av papporna, Niclas Sjöholm.

Världen idag har även pratat med Gunilla Blanche, tf. rektor vid Rydaholms skola. Men hon är väldigt upptagen och kan inte ge någon kommentar före denna tidnings pressläggning.

Partiernas kyrkovalskampanjer slog tillbaka mot dem själva

Ledare Årets kyrkoval såg länge ut att bli en ganska stillsam historia. De sista veckorna höjdes dock... måndag 20/9 16:43

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier