Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Handlingsplan för asylboenden på väg?

På regeringskansliet pågår arbetet med att ta fram en arbetsplan som rör situationen på och utanför asylboenden. Det berättade demokratiminister Alice Bah Kuhnke i en frågestund i riksdagen nyligen i samband med att kristnas utsatthet togs upp. Men när planen är klar och vad den består i är oklart.

Nyheter · Publicerad 09:56, 10 mar 2016

Det var den 25 februari som Maria Abrahamsson (M) vid en frågestund i riksdagen tog upp trakasserier mot kristna på svenska asylboenden. Hon hänvisade till journalisten och aktivisten Nuri Kinos artiklar i Svenska Dagbladet där han beskrivit hur utsatt läget är för många kristna och berättat om sina planer på att öppna ett kristet asylboende.

– Jag läste med bestörtning vad journalisten och författaren Nuri Kino skrev om trakasserier och religiös förföljelse av kristna på svenska flyktingboenden, sa Maria Abrahamsson och frågade demokratiministern vad regeringen gör för att stoppa den här typen av förföljelse.

Bah Kuhnke höll med om att det är en ”fruktansvärd situation” för många och nämnde sedan i allmänna ordalag de åtgärder man vidtar. När Abrahamsson efterfrågade konkretion berättade ministern en nyhet:

– Vi arbetar på en handlingsplan. Tillsammans med justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman kommer vi att arbeta fram konkreta åtgärder för hur vi ska arbeta och hantera denna fråga på boendena, men också utanför boendena. Det är så konkret det kan bli.

Världen idag har efter detta uttalande sökt svar hos pressekreterare hos de nämnda ministrarna vad det är för handlingsplan som Bah Kuhnke syftade på och vad den innehåller, men utan större framgång.

Désirée Pethrus (KD) är en av de i riksdagen som tydligast lyft fram kristnas utsatthet på svenska asylboenden och hon har debatterat frågan med Morgan Johansson i riksdagen. Hon efterfrågar just en handlingsplan för asylboendena i en ny interpellation.

– Mina tidigare frågor till och debatter i riksdagen med migrationsminister Morgan Johansson om våld och trakasserier mot kristna har visat att regeringen inte tar frågan om hot och våld ute på asylboenden på allvar, säger hon i ett pressmeddelande.

– Nu är ett antal aktörer i färd med att starta asylboenden med en kristen profil för att där skapa en trygg plats. Det är initiativ som tvingas fram när regeringen förhåller sig passiv och inte prioriterar att religionsfriheten värnas i de här sammanhangen, menar hon.

– Det lät väldigt bra, frågan är vad det blir av det där konkret, säger Désirée Pethrus till Världen idag om demokratiministerns uttalande om ett pågående arbete med en handlingsplan.

– Det känns som allt är ad hoc just nu från regeringens sida, det är det jag vänder mig emot, att man inte har en plan.

Hon menar att regeringen bör ge instruktioner till Migrationsverket att det ska vara okej med kristna profilboenden.

– Man måste visa ett konkret stöd till de personer som känner sig hotade och man måste veta om man är hotad att man ska kunna få skydd, det är väl det som inte har fungerat, säger Désirée Pethrus.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10