Israel

Han utmanar medial Israelsyn: ”Idén om palestinskt folk är ny”

Lars Enarson har nyligen kommit ut med boken ”Sanningen om Palestina: Israel, Bibeln och striden om sanningen”

Roten till konflikten i Mellanöstern och kriget i Gaza är islams lära om erövring. Det menar bibelläraren och böneledaren Lars Enarson som nu skrivit boken ”Sanningen om Palestina”. 

Det har aldrig funnits något palestinskt folk i historien, berättar han. 

Publicerad Uppdaterad

De som i dag kallas palestinier är araber och har aldrig haft någon stat i eller omkring det som i dag är Israel. Det säger Lars Enarson, som är bosatt i Israel och nyligen gett ut boken Sanningen om Palestina. Han påpekar att det över huvud taget inte har funnits något palestinskt folk i historien. 

Roten till konflikten med Israel är, enligt Enarson, islams lära om att ett område som en gång tagits i besittning av islam aldrig får lämnas över till någon annan.

– Islam kan aldrig acceptera judisk överhöghet över landet. Kristna måste känna till att Israel strider mot en ideologi och en rörelse som är ute efter att utplåna det judiska folket på exakt samma sätt som nazisterna, säger Enarson till Världen idag.

Kristna måste känna till att Israel strider mot en ideologi och en rörelse som är ute efter att utplåna det judiska folket på exakt samma sätt som nazisterna.

Lars Enarson

För 100 år sedan hade ingen hört talas om något palestinskt folk, men nu är begreppet etablerat som en sanning, påpekar han. Då gav Nationernas förbund det omstridda landområdet, som övertagits från det Ottomanska riket, till judarna som hemland.

– Det fanns araber och andra folkgrupper där, men de hade inga nationella rättigheter. Arkeologin och Bibeln bekräftar däremot det judiska folkets historiska bakgrund i Israel sedan nära 4 000 år tillbaka.

I sin bok tar Lars Enarson upp flera citat från arabiska ledare som visar att palestiniernas nationella identitet är, som han skriver, ”en ny uppfinning utan historiska rötter”.

I en biografi om PLO-ledaren Yassir Arafat, som godkänts av honom själv, upprepas följande uttalande många gånger: ”Det palestinska folket har inte någon nationell identitet. Jag, Yassir Arafat, är förutbestämd av ödet att ge dem denna identitet genom konfrontation med Israel.”

Zuheir Muhsein, dåvarande chefen för PLO:s militära högkvarter, ska ha sagt följande i en intervju med den holländska tidskriften Trouw 1977: ”Det palestinska folket existerar inte. Skapandet av en palestinsk stat är endast ett medel för att fortsätta vår kamp mot staten Israel, för vår arabiska enighet ... Bara av politiska och taktiska skäl talar vi i dag om existensen av ett palestinskt folk, eftersom de arabiska nationella intressena kräver att vi har ett land för det palestinska folket för att kunna motverka sionismen.”

Lars Enarson berättar om grundaren av den palestinska nationella rörelsen – Yassir Arafats farbror Mohammed Amin al-Husseini, stormufti i Jerusalem, som bodde i Berlin under andra världskriget.

– Han var nära bundsförvant med Hitler, fick en lyxvilla av honom och började där med radiosändningar till arabvärlden för att uppvigla till hat och mord på judar, säger han.

Al-Husseini blev sedan lärofader till Arafat, som i själva verket var född i Egypten. Han var också ideologen bakom Arafats judehat, fortsätter Enarson. Arafat etablerade sedan PLO som en befrielserörelse, under inrådan av den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB. Det var KGB som låg bakom den politiska strategin att framställa palestinierna som ett förtryckt folk som fått sitt land ockuperat.

– Kriget i Gaza är det enda krig jag känner till i världshistorien där civila hindras från att fly från en krigszon. Palestinierna tvingas vara kvar för att kunna användas som slagträ i kampen mot Israel.

Ett helt kapitel i boken ägnas åt Gazas framtid, om att det enligt Bibeln där ska finnas en kvarleva som ska tjäna Israels Gud.

– När Hamas besegras kommer evangeliet att kunna komma in i Gaza. Det ber vi om.

Lars Enarson vill göra allt han kan för att sanningen om Palestina ska komma fram. Därför kommer han och hans son Johannes Enarson att tala utifrån boken under en Israelkonferens på Trunnagården i Orsa den 6–7 april, som arrangeras av bönerörelsen Norden 7:14.

– Om församlingen i Sverige står upp för Israel blir det till välsignelse för hela vårt land, säger han.

Lars och Harriet Enarson är bosatta i Israel.
Powered by Labrador CMS