Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Bibeltroende framställdes som obegåvade i en TT-text. Bilden är från en påskgudstjänst i Warszawa. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Hån av kristen tro fick stå oemotsagd i TT-artikel

Att tro på Bibeln är skrattretande, kyrkan är en hemsk institution och det är bra om kyrkan kollapsar. Dessa åsikter framfördes nyligen i en artikel från nyhetsbyrån TT och spreds i mängder av svenska medier. Men att ingen fick komma till tals som kunde bemöta påståendena är enligt TT oproblematiskt.

Nyheter · Publicerad 10:00, 9 dec 2022

Det var i en artikel om abortpolitiken i Polen som svenska nyhetsbyrån TT drog en rad slutsatser om kyrkor och kristen tro. I artikeln framför abortaktivister att Polens abortlag, vars syfte är att i högre grad skydda ofödda barn, i praktiken är ett omsättande av ”kvinnohat”.

I artikeln hävdas det att regeringspartiet i Polen ”egentligen bara är marionetter för landets verkliga makthavare: kyrkan” och att politikerna ”har betalat för kyrkans stöd med abortförbudet”.

Inga röster som kan förklara varför konservativa kristna ofta är abortkritiska finns med i texten. I artikeln utmålas i stället bibeltroende som obegåvade.

”Unga polacker är inte religiösa över huvud taget. För dem är det skrattretande dumt att vi bor i ett land där lagar grundas på en bok om en kille som gick på vatten”, får en person säga i TT:s text.

”Vi börjar äntligen se politiker som sätter folket framför kyrkan. Kyrkan är en hemsk institution, det är fint att se den kollapsa”, lyder en annan kommentar.

Inte heller här har TT valt att nyansera bilden.

Pontus Ahlkvist, utrikeschef på TT, ser dock inga problem med att hånen mot kristen tro inte får bemötas.

”Vad gäller intervjupersonens åsikter om kyrkan så är de just detta – hennes åsikter. I rapporteringen om Polens abortlagar har TT vid tidigare tillfällen fört fram både regeringens och abortkritiska organisationers syn i frågan. Det är alltid önskvärt att låta alla sidor komma till tals, men alla synpunkter ryms inte alltid i samma text”, menar han i ett skriftligt svar till Världen idag.

Han tycker inte heller att det finns behov av att underbygga påståendena om att Polens politiker är kyrkans marionetter.

”De nära kopplingarna mellan Lag och rättvisa [regeringspartiet reds anm] och katolska kyrkan i Polen är välkända och behöver enligt min mening inte beskrivas i närmare detalj i en nyhetstext.”

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00