Gaza

Hälsoministeriet i Gaza medger ”ofullständiga” uppgifter kring antalet döda

Det Hamasstyrda hälsoministeriet i Gaza medger att de har ”ofullständiga” uppgifter kring drygt 11 000 dödsfall sedan kriget startade.

Hälsoministeriet i Gaza medger nu att de har ”ofullständiga” uppgifter kring drygt 11 000 rapporterade dödsfall under kriget – vilket gör att antalet dödsfall kan vara långt lägre än vad de gått ut med.

”Nu ser vi att en tredjedel eller mer av ministeriets uppgifter kan vara ofullständiga i bästa fall ­– och påhittade i värsta fall”, skriver Joe Truzman från forsknings­institutet FDD.

Publicerad Uppdaterad

Enligt de senaste siffrorna från det Hamasstyrda hälsoministeriet i Gaza ska över 33 000 människor ha dödats i Gaza sedan kriget startade. Men nu medger hälso­ministeriet att de har ”ofullständiga uppgifter” kring sammanlagt 11 371 av de 33 091 rapporterade palestinska dödsoffer som de säger sig ha dokumenterat. Det rapporterar den oberoende Washington­baserade oberoende forsknings­institutet Foundation for Defense of Democracies (FDD) i en ny analys

Ofullständiga uppgifter kan vara att någon nyckel­uppgift saknas, såsom fullständigt namn, födelsedatum, identitets­nummer eller datum för dödsfallet.

Bara några dagar innan medgivandet uppgav ministeriet att de hade ofullständiga uppgifter kring 12 263 dödsfall, vilket senare alltså skrevs ner till 11 371.

”Det är oklart varför siffran, efter bara tre dagar, föll till 11 371 ­– en minskning med fler än 900 dödsfall”, skriver FDD på sin hemsida.

”Den plötsliga förändringen av ministeriets rapportmetoder tyder på att de kämpar för att förhindra att deras usla arbete exponeras”, uppger David Adesnik, forsknings­ansvarig vid FDD, på deras hemsida.

Där framhåller han att medier ”tagit för givet” att ministeriets högsta siffra på antalet dödsfall ”varit tillräcklig” för att redovisa i dagliga uppdateringar kring kriget ­­– och även president Joe Biden har citerat siffror från hälso­ministeriet.

”Nu ser vi att en tredjedel eller mer av ministeriets uppgifter kan vara ofullständiga i bästa fall ­– och påhittade i värsta fall”, skriver David Adesnik.

Det är viktigt att komma ihåg att Hamas investerat djupt i att skapa ett narrativ från Gaza.

Joe Truzman

FDD uppger även att hälso­ministeriet tidigare sagt sig ha ”trovärdiga medie­uppgifter” kring 15 000 dödsfall, men de har inte redovisat vilka källor som avses. Dessutom saknar Gaza medier som är självständig och inte kontrolleras av Hamas.

”Det är viktigt att komma ihåg att Hamas investerat djupt i att skapa ett narrativ från Gaza, framför allt när det gäller siffran av dödsfall under kriget”, skriver Joe Truzman, forsknings­analytiker vid FDD.

Från palestinskt håll har det dock sagts att döds­siffrorna är korrekta, och att de kommer från sjukhus. 

Joe Truzman uppger att hälso­ministeriets kontroll av data från Gaza också syftar till att de vill hålla nere det redovisade antalet terrorister som dödats av israeliska styrkor.

”Potentiellt kan det röra sig om fler än 10 000”, skriver Joe Truzman.

I början av mars uppgav Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att IDF hade dödat 13 000 terrorister under kriget i Gaza.

Enligt FDD har det palestinska hälso­ministeriet inte heller redogjort för hur många av dödsfallen som härrör från felskjutna raketer som Hamas avfyrat. Uppgifter från IDF har angett att tolv procent av raketerna som sköts från Gaza under den första månaden av kriget var felskjutna – fler än 1 000 stycken.

Världen idag har tidigare intervjuat Mellanöstern­experten Anders Persson, universitets­lektor i statsvetenskap på Linné­universitetet, kring dödssiffrorna i kriget. Han sade då att det är ”otroligt svårt att veta hur många som dött i Gaza”. 

Powered by Labrador CMS