Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Hakelius: Vem är det Abba tackar för musiken?

Mediadebatten om Gud och kristen tro fortsätter.

”Vem är det Agnetha Fältskog tackar för musiken om inte Gud?” skriver Johan Hakelius angående Björn Ulvaeus kritik mot Joel Halldorf i Svenska Dagbladet.

Nyheter · Publicerad 14:41, 1 jun 2020

Världen idag har tidigare skrivit om Björn Ulvaeus angrepp på Joel Halldorf i Svenska Dagbladet. Nu ger sig tidskriften Fokus politiske chefredaktör, Johan Hakelius, in i debatten.

”Vem är det egentligen Agnetha Fältskog tackar för musiken, om inte Gud? Är det Björn själv? Benny Andersson? Eller evolutionen?”, skriver han i sin krönika i Fokus.

Hakelius påminner om Björn Ulvaeus och Hootenanny Singers framgång med Dan Anderssons Omkring tiggarn från Luossa, som låg på Svensktoppen ett helt år.

”Vem är det som viskar och beder: 'Kom till oss, ty denna jorden den är icke riket ditt'? Hör tiggarn från Luossa i syne? Är han felinformerad? Sprider han 'fake news'?”

Ulf Lundell är ytterligare en kulturperson som kritiserat Joel Halldorf. Johan Hakelius noterar att Lundell och Ulvaeus egentligen inte är ”så mycket oense med Halldorf, som de är irriterade på honom”. Ett skäl till det är enligt Hakelius att de inte vill begripa vad Halldorf skriver.

”De är fast beslutna att vara i ett helt annat universum, där Skaparen inte ens släpps in som idé”, en inställning som Hakelius tycker är ensidig.

”En troende svensk i offentligheten kan inte kosta på sig att inte begripa agnostiker och ateister. Motsatsen går utmärkt.”

”Ilskan på religionen är helt enkelt ett försök att skapa mening och göra världen begriplig. Ett sätt att ge ett svar på 'varför?'. Alltså precis det som religionshatarna skyller de troende för att göra. Välkomna till mänskligheten”, avslutar han.

Olof Edsinger, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen (Sea), kommenterar också Björn Ulvaeus text, som han menar har många svagheter.

I en artikel på Seas hemsida citerar han orden från Kristina från Duvemåla i Ulvaeus egen sång: ”Du måste finnas, du måste, jag lever mitt liv genom dig. Utan dig är jag en spillra på ett mörkt och stormigt hav.”

Medan Ulvaeus talar om det totala utslocknandet där det ”per definition inte finns något subjekt som kan känna alls” är Kristina medveten om något som helt lyser med sin frånvaro i Ulvaeus artikel, menar Edsinger: ”Vem skulle känna min ånger och sedan förlåta? Friden i själen, ja, vem skulle skänka mig den? Vem skulle så ta emot mig till slut efter döden? Om du inte fanns till, vem tar hand om mig sen?”

Att människor vänder sig till Gud i en tid då marken skakar under deras fötter tycker Olof Edsinger är naturligt.

”I jämförelse med detta framstår nämligen Ulvaeus evangelium utan ”yttre mening med människolivet” som otroligt fattigt”, skriver han.

Denna vår har även Roland Utbult blivit angripen för att han varit öppen med sin tro i samband med att han drabbades av covid-19, något Världen idag också skrivit om.

I P3-podden Tankesmedjan försvarades han av Moa Wallin, som menar att en sådan debatt endast kan utspela sig i Sverige, för ”här är det ateismen som är fanatisk och inte religionen” och i själva verket är det ”hedningarna som är besatta av att prata om Gud”.

”Vi är så övertygade att ateismen är det intelligenta och rationella alternativet att vi inte ser att det är ateisten som är besatt av att propsa på sin tro på andra”, sade hon.

Ilskan på religionen är helt enkelt ett försök att skapa mening och göra världen begriplig.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...