Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Henrik Ehrenberg, tidigare stabschef hos Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Foto: Björn Wanhatalo / SCANPIX

Hägglunds stabschef fick avgå efter anonyma påhopp

Henrik Ehrenberg, stabschef hos Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, har under signaturen "Ovetove" på nätet gått till hårt angrepp mot KD-profiler som kritiserat Hägglund. Riksdagsledamoten Annelie Enochson är en av dem som utsatts och hennes krav på Ehrenbergs avgång hörsammades.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 jan 2012

Henrik Ehrenberg var Kristdemokraternas högst uppsatta tjänsteman och en av Göran Hägglunds närmaste medarbetare. Han har på bloggar, forum och sajter under signaturen "Ovetove" fört fram sina åsikter anonymt och bland annat gått till attack mot partiledarkandidaten Mats Odell och riksdagsledamoten Annelie Enochson. Den senare har han kallat stockkonservativ och en person som är beredd att gå över lik för att få personkryss.
– Det är kränkande, omdömeslöst och lögnaktigt. Det är upprörande att man kan nedlåta sig till detta och sedan be om ursäkt först när man tas på bar gärning, säger Enochson, som fått en ursäkt per mail för en av de saker Ehrenberg skrivit.

Enochson gick snabbt ut och krävde att stabschefen skulle tvingas avgå och på onsdagen beslutade Göran Hägglund att Ehrenberg skulle omplaceras.
– Det går inte att debattera anonymt och definitivt inte med de ordval som kan såra andra partiaktiva, det är inte acceptabelt, säger Göran Hägglund till Sveriges Radio Ekot och fortsätter:
– Det är väl så i ett parti som står inför ett viktigt beslut, att det är lätt hänt att anhängare på olika sidor blir väldigt entusiastiska eller aktiva på ett sätt som ibland kan slå över.
KD befinner sig redan i ett känsligt läge med tanke på de svaga opinionssiffrorna och den uppslitande partiledarstriden som ska avgöras i slutet av januari. Bengt Germundsson sitter i partistyrelsen och har också fått kommentarer från "Ovetove" på sin blogg, han säger till Världen idag att det här sänker partiets anseende.
– Vi ska vara ett parti som står för etik och moral. Att en person i den här ställningen ägnar sig åt något sådant här omdömeslöst kan smula sönder förtroendet för Kristdemokraterna när det gäller de etiska frågorna, det skadar partiet djupt.

Spekulationer om vem som står bakom "Ovetove" har funnits en längre tid i partiet, och strax innan Expressen publicerade uppgifterna om Ehrenberg lades informationen ut på partiets interna webbplats.
"I min vardag rasslar det påståenden, läckor, halvsanningar, överdrifter och lögner om vartannat, och ibland surnar man till. Vilket naturligtvis är både onödigt och barnsligt. För detta ber jag om ursäkt", skriver Henrik Ehrenberg på KD:s intranät, uppger Expressen.
Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, menar att avslöjandet om Henrik Ehren­berg visar på ett parti som inte är helt friskt.
– Det är så klart utomordentligt omdömeslöst att använda regeringskansliets datorer för att kritisera meningsmotståndare anonymt. Det här är inget bra tecken för hälsotillståndet i partiet, och inte minst för Hägglunds meningsmotståndare måste det vara både frustrerande och upprörande att någon i den här ställningen agerar på det här sättet. Det gjuter inte direkt olja på vågorna inom KD.

Samuel Teglund

Hon läste Staksets bok – kom till tro på Gud

Vittnesbörd. En av dem som kommit till tro genom Sebastian Staksets bok är Linda Eriksson. Hon hade alltid lidit av ångest och tyckte att livet var meningslöst,...

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Väktare sätts in efter prideuppståndelse

Sölvesborg. Väktare sätts in i Sölvesborgs kommunhus efter uppståndelsen kring kommunens stopp för användning av prideflaggan. Kommunchefen Lars Ericsson anser...