Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Gullbrannafestivalen blev en glädjefest efter två pandemiår

Flera festivalbesökare vittnade om ett större och tydligare Jesusfokus på årets festival jämfört med tidigare år. Många artister vittnade frimodigt, och den starka andliga närvaron smittade av sig på både artister och besökare.

– Vi tror att hoppet som vi har i Jesus kan förändra liv, och det är därför som vi gör det här, sade LIN D på sin spelning.

Nyheter · Publicerad 18:00, 13 jul 2022

Efter en trevande start med halvtomma konsertlokaler på torsdagen, fyllde publiken på rejält under fredagen; på lördagen var festivalen nästan uppe i 2019 års rekordnivåer igen.

Många av de kristna banden har en tydlig missionsprofil och ser som det viktiga att nå ut med evangelium genom musiken.

– Jag vill vara med och sprida hopp och glädje till människor som lever i hopplöshet, sade Narnias sångare Christian Liljegren, när bandet spelade under torsdagen.

I publikvimlet träffade Världen idag Håkan, som är en trogen festivalbesökare. Han höll med Liljegren.

– Vi behöver nå dem som vi inte når i församlingen för att trösklarna är för höga – och det kan vi göra med musik.

Gruppen LZ7 avlöste Narnia och bjöd på väckelseparty i Skeppet. Med sin dansanta musik och sina klockrena beats lyckades de få ungdomar och ett antal medelålders besökare att dansa ut sin glädje inför Gud.

– Ni kanske kom hit med en förväntan att lovsjunga, men jag säger er att även dans är att lovsjunga Herren! Vår musik har ett tydligt Jesusfokus och när du dansar med, gör du det till Jesu ära, sade bandets sångare Lindz West.

Tanken med den nya konsertarenan i Parken där gudstjänsterna hölls under fredags- och lördagskvällen, var att festivalen skulle nå ut till en större publik. Där behövdes inget festivalpass för att lyssna på musiken, och vid flera tillfällen var det fullt med folk. När Göteborgsbandet Electric Mist spelade tung bluesrock på lördagskvällen, strömmade publiken till från campingen och det närliggande sommarstugeområdet, och snart var det fullt av rockälskare i bänkraderna.

Anders Mossberg som är basist i bandet, tog tillfället i akt att dela sitt vittnesbörd.

– Utnyttja inte den fantastiska nåd som Gud har gett oss! Lev i den, sa han som avslutning.

De största spelningarna hölls på fredagen och lördagen. Under Lecreas spelning var Skeppet fyllt av ungdomar som dansade och hoppade runt i lokalen. Lecrae, en mycket stor artist i USA, trivdes på spelningen och fick snabbt med sig publiken. Han passade också på att frimodigt dela med sig av sin tro:

– När jag var fattig var jag ändå rik tack vare det jag har i Jesus, sade Lecrea som även uppmanade sina åhörare att ta emot Jesus som sin Frälsare och Herre om de inte hade gjort det.

För att dra folk hade festivalen även bokat Electric Banana Band och Dirty Loops. Båda banden spelade för en stor publik. Kön till Skeppet ringlade lång på festivalområdet, och efter konserterna var köerna till signeringstältet nästan lika långa.

På lördagskvällen bjöds det på lovsångsmöte i Skeppet, där Josefina Gniste med band ledde lovsången och Mattias Martinson predikade. Ett rykte gick på området att Carola Häggkvist skulle gästa på en sång, och ryktet stämde; som avslutning äntrade Carola scenen och sjöng sången Så länge jag lever” tillsammans med Josefina.

– Jag vill bara komma hit och fylla på! Jag tycker det är så fantastiskt, jag blir som nyfrälst varenda gång jag kommer till denna underbara kristna konferens. Man har längtat så under de här åren, sade Carola och avslutade med att be om förbön för sin son Amadeus som skulle vara med i Nyhetsmorgon på TV4 dagen efter.

Gniste lade händerna på henne och bad först för Amadeus och avslutade sedan med att be för och välsigna Carola. Alla i lokalen stämde in i hennes ”Amen.”

Carola och Josefina Gniste avslöjade även att de håller på att jobba på en gemensam låt.

Festivalen avslutades på söndagen med en välbesökt förmiddagsgudstjänst som spelades in av Sveriges Radio och som kommer att sändas i P1 den 14 augusti.

När Världen idag talar med festivalens projektledare Andreas Joakimson efter gudstjänsten, är han mycket nöjd:

– Jag fick precis SMS av Janne Schaffer som tackade för att han fått spela på Sveriges bästa konsertställe inför Sveriges bästa publik. Det är roligt att vi får vara det!

Vår musik har ett tydligt Jesusfokus och när du dansar med, gör du det till Jesu ära.
Jag blir som nyfrälst varenda gång som jag kommer till denna underbara kristna konferens.

Gullbrannafestivalen

• Den kristna musikfestivalen som arrangerades för 22:a året, hölls på Gullbrannagården söder om Halmstad, den 7–10 juli.

• Drygt 2 800 betalande besökare, 350 volontärer och 400 artister, kom till årets festival.

• 55 band spelade under 3 dagar, bland annat LZ7, Narnia, Moriah, Lecrae, Josefina Gniste, Ole Børud, All for the King, Dirty Loops, Samuel Ljungblahd, Faith Kakembo, Amanda Ginsburg, Silver, Electric Banan Band, Jojje Wadenius & Cleobandet, Janne Schaffer, LIND D och Electric Mist.

• Festivalen arrangeras av Svenska Alliansmissionens Ungdom (SAU) i samarbete med Svenska Alliansmissonen (SAM), Kenosis, Erikshjälpen, Gullbrannagården samt församlingar från bland annat Forserum, Älgabäcksryd och Gullbranna.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00