Nyheter

Guillou kritiseras för att ta islamister i försvar: ”Vansinne”

Jan Guillou kallar journalisterna på Doku för ”fullfjädrade fanatiker”. Foto: Naina Helén Jåma/TT
Jan Guillou kallar journalisterna på Doku för ”fullfjädrade fanatiker”. Foto: Naina Helén Jåma/TT
Hanif Bali Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Hanif Bali Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Magnus Ranstorp Foto: Sören Andersson/TT
Magnus Ranstorp Foto: Sören Andersson/TT

Författaren Jan Guillou har återigen hamnat i blåsväder efter en krönika i Aftonbladet. Denna gång går han till attack mot journalister på sajten Doku som granskar och avslöjar extrema islamister och hur dessa sprider desinformation om Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Det är Doku som avslöjat den stora desinformationskampanj som islamister sprider om att Sverige kidnappar muslimska barn, en nyhet som fått stor spridning.

Men Guillou kallar journalisterna ”fullfjädrade fanatiker”, menar att beskrivningen av den globala kampanjen är överdriven och insinuerar att Doku skulle ha ett dolt samarbete med Säpo, ingen av anklagelserna underbyggs dock i texten.

”Även om jag vet att Guillou inte drar sig för lögner och fula insinuationer så tar det här priset”, twittrar Magnus Sandelin, ansvarig utgivare på Doku, angående utspelet från Guillou.

En annan som är kritisk till Guillous utspel är terrorforskaren Magnus Ranstorp.

”Guillou måste ha ett mindervärdeskomplex”, skriver han på Twitter med hänvisning till de återkommande attackerna mot journalisten Sofie Löwenmark på Doku som gjort flera stora avslöjanden den senaste tiden.

”Jämför med Guillou som haft fel om ALLT han skrivit om terrorism … i 20 år”, skriver Ranstorp.

Det är långt ifrån första gången som Jan Guillous krönikor i Aftonbladet vållar ilska och på senare tid har allt fler ifrågasatt att en av Sveriges största tidningar fortsätter att ge utrymme för Guillous personpåhopp, insinuationer och falska påståenden.

”You're drunk (ung. ni är berusade) om ni publicerar den här vansinneskrönikan”, skriver Csaba Bene Perlenberg, ledarskribent på Sydsvenskan, på Twitter efter Guillous senaste text.

M-profilen Hanif Bali beskriver krönikan som en ”vidrig attack” och Mufs förbundsordförande Matilda Ekeblad skriver att hon inte kan förstå hur vissa inom vänstern fortsatt har förtroende för Guillou.

Aftonbladets ansvariga har hittills inte kommenterat kritiken, men förra gången Guillou angrep Doku och i Aftonbladet hävdade att det är ”en hatsajt” försvarade tidningen det.

”Vi uppmuntrar våra kolumnister att lyfta fram andra perspektiv, vara motvalls eller till och med provocera. Så länge man håller sig på rätt sida om pressetik och lagar som tryckfrihetsförordningen, så klart”, skrev Martin Schori, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet, då i en krönika.

Powered by Labrador CMS