Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Eftersom New Wines sommarkonferens i princip dubblerats varje år de senaste fyra åren, togs i år steget i tro att flyttade in i Vänersborgs stora Arena. Foto: Jonas Adolfsson

Guds rike blev synligt i Arenan

Att se Guds rike fungera i praktiken. Den längtan genomsyrade New Wines konferens i Vänersborg Arena där många kunde vittna om helande och den helige Andes beröring.

Nyheter · Publicerad 00:00, 1 jul 2013

28 meter under det välvda taket sjunger 1 500 människor ut sin hunger och längtan efter Gud. Stilla bön varvas med livliga uttryck och spontan dans i lovsången. Den är modern, men kan plötsligt växla till innerlig psalmsång. Som vid torsdagskvällens möte då auditoriet hängav sig i sången "Kärlek vid som oceaner... flödar alltid till var tid".
Och visst tycks den högaktuella New Wine-rörelsen ha fångat upp en ny tid från Gud, en Andens vind, som lockar andligt hungriga människor från alla kyrkor.
En av nätverkets främsta företrädare, pingstpastor John Derneborg, kliver fram för att predika denna torsdagskväll. Han talar om att leva under "en öppen himmel".
– Vi ska se vårt land och våra städer förvandlade av Guds närvaro. Jag tror att vi är med och plöjer här i kväll, proklamerar Derneborg.

Han talar om geografiska platser där Guds rike på ett särskilt sätt har brutit igenom, platser "under en öppen himmel". Han nämner Torp, Nyhem och Ralingsås som exempel, men också landet Israel och Jerusalem. John Derneborg talar också om att som individ få leva under öppen himmel. Och åhörarna här i Arenan köper budskapet. När Derneborg inbjuder till förbön strömmar hundratals fram för att få förbön. På storbilden ligger nu namnen på en rad olika sjukdomstillstånd som förebedjarna snappat upp
"i anden" före kvällens möte. Den som känner igen sig välkomnas att få förbön eller att berätta om helanden som redan skett ute i bänkraderna. Flera faller till golvet när de berörs av Anden under förbönen. Men de flesta står kvar och insuper en atmosfär av liv och helande.

Evangeliet handlar om mer än syndernas förlåtelse och ett evigt liv. Det fastslog den anglikanske prästen Mark Aldridge, som bland annat talade vid fredagens bibelstudium. Han uppmanade publiken att inte förkrympa möjligheterna i Guds rike.
– Jesus förkunnade rikets evangelium med ord, handlingar och under tecken, klargjorde Aldridge.
Med viss självrannsakan berättade han om en muslimsk mamma som bett honom om förbön för sin döende flicka. Flickan tog emot Jesus som sin frälsare, men dog några dagar senare.
– Det var underbart att flickan fick evigt liv, men det var inte tillräckligt. Om Jesus hade träffat flickan så hade hon även blivit frisk, sa prästen självkritiskt.
Uppmaningen till auditoriet var att alltid välja tro, även när tvivlet tränger sig på.
– Själv frågar jag numera aldrig Gud OM han vill hela, befria etcetera, utan hur han vill göra det.

Guds församling behöver en revolution. Det menade en annan av de internationella talarna, Danny Silk, från världsberömda Bethel Church i Kalifornien.
– Jag trodde ni var en freds­älskande nation, skojade han med sin svenska publik då den svarade ja på hans fråga om den ville ha en revolution.
Den revolution han ville se gällde synen på tjänstegåvor
i församlingen. Silk angrep särskilt den starka betoningen på pastorstjänsten, och efterlyste en uppvärdering av profetens och apostelns tjänster.
– Dessa tjänster borde komma först i den kristna församlingen, för de är på ett särskilt sätt fokuserade på det himmelska, att Gud ska komma i församlingen. Och när Gud kommer, kommer också människor att komma till kyrkan, påpekade Silk.
När aposteln och profeten får sin rätta plats,  kommer också övriga tjänstegåvor att blomma, menade han vidare.
Till Världen idag säger Danny Silk att behovet av en revolution finns överallt, även i Sverige.
– För en del är detta skrämmande, eftersom det är så otraditionellt, säger han, men framhåller betydelsen av en förändring i hur de olika tjänstegåvorna prioriteras i församlingen.

Att New Wine i år flyttade in i Vänersborgs stora Arena var ett steg i tro för det arrangerande nätverket.
– Vi har känt att Guds hand har varit över konferenserna på ett särskilt sätt de senaste fyra åren, vi har i princip dubblerat varje år, säger nätverkets nationelle ledare, Daniel Norburg.
Det stora suget och intresset tror han bland annat beror på konferensens tydliga fokus.
– Det finns en tydlig spets
i undervisningen på Guds rike, Andens kraft och Andens gåvor. Jag tror att människor uppskattar detta och den enkelhet som finns här.

Många vittnesbörd om Guds­ingripanden och helanden framkom under konferensen. Överallt i den stora byggnaden – även under matraster och uppehåll – sågs människor stå och betjäna varandra i förbön. Även från den barn- och ungdomskonferens som löpte parallellt med den stora konferensen, var Andens närvaro påtaglig. Ute på stan
i Vänersborg kom vittnesbörd från människor som upplevt helande sedan ungdomar från konferensen gått ut och erbjudit dem förbön.

Vi ska se vårt land och våra städer förvandlade av Guds närvaro, sa John Derneborg. Foto: Jonas Adolfsson

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00