Manifestation

Göteborgs kristna på knä – bad för Israel och det judiska folket

På den fuktiga gatstenen på Gustav Adolfs torg böjde många deltagare knä när man bad till Gud för det judiska folket.

Lovsångerna steg till Israels Gud när flera hundra kristna stod upp mot antisemitism och för Israels rätt till existens i centrala Göteborg på lördagen.

– Detta är en av de bästa sabbaterna jag varit med om, sade Dan Fibert från judiska församlingen, djupt berörd av den värme och kärlek som kristna uttryckte denna dag.

Publicerad

Trots regn på förmiddagen och trots den allmänna hotbilden i samhället mötte åtminstone 300 personer upp i samlingen som hölls på Gustav Adolfs torg.

Bara ett stenkast från mellandagsreans vimmel i Nordstan deklarerade kristna här sitt stöd till det judiska folk som den senaste tiden tvingats utstå mycket hat också i Sverige.

Det kyliga regnet upphörde en stund in i manifestationen.
Hundratals hade mött upp till lördagens manifestation

– Det judiska folket är mina vänner, fastslog den kände Elida-skepparen Stefan Abrahamsson från talarplatsen vid foten av Gustav II Adolf-statyn. 

”Rör inte min kompis”, sade Stefan Abrahamsson och framhöll att judarna är hans vänner.

– Rör inte mina vänner, rör inte min kompis, deklarerade han och fick varma applåder från folkskaran.

De fick också lyssna till den kände sångaren i rockgruppen Jerusalem, Ulf Christiansson, och hans son Filip som här i sin hemstad sjöng låtar och deklarerade sitt stöd för det judiska folket.

De kända rocksångarna Ulf och Filip Christiansson medverkade.
Svensk kristenhet behöver ett paradigmskifte, menade Gitten Öholm, ordförande för Internationella kristna ambassaden.

– Jag måste på något sätt säga ifrån när det gäller antisemitism som vuxit väldigt mycket de sista åren i Sverige, säger Ulf Christiansson i en pratstund med Världen idag under samlingen.

– Den här stunden kommer att registreras i himlen, sade Gitten Öholm, ordförande i Internationella kristna ambassaden, när hon klev fram för att tala till publiken.

Hon påminde om Jesu ord ”Det du gjort mot en av dessa mina minsta bröder har du gjort mot mig” och menade att dessa ord inte minst syftar på det judiska folket. 

– Du kan inte separera det Jesusbarn vi just firat från hans släkt och hans kultur. Om du talar illa om dem och önskar deras olycka så är det som att fnysa Gud själv rakt i ansiktet, sade hon. 

Polisen var på plats, men fick en lugn tillställning. Först mot slutet av samlingen fick man agera då ett par män i palestinasjal klättrade upp på statyn. De eskorterades snabbt ner av dialogpolis.

Inget av detta kunde störa den känsla av frid och värme som präglade hela manifestationen.

Polisen vakade över hela samlingen.

– Vad fantastiskt att få stå här i Göteborg i dag och ta ställning för Israel och det judiska folket, sade en annan av talarna, Alexander Christiansson, kulturpolitisk talesperson för SD i riksdagen och troende kristen.

Många kristna men även en del judar var på plats vid manifestationen.

Folkskaran förenades i lovsånger som ”Du är den högste” och ”Hosianna i höjden”. Därefter tog Jörgen Knudtzon, som ledde hela manifestationen, med sig folket i en bönestund. 

Många gick ner på sina knän på den fuktiga gatstenen.

”Förlåt oss enskilda kyrkor och nationen Sverige för allt vi har förbrutit, inte minst mot det judiska folket och det judiska landet”, bad Jörgen Knudtzon bland annat i sin bön.

”Välsigna det judiska folket och det judiska landet. Vi ber i Abrahams, Isaks och Jakobs namn, och vi ber i Jesu namn, amen”, avslutade han.

Bland deltagarna märktes stort engagemang och tacksamhet över att få vara med vid den historiska samlingen.

Förkunnaren Anders Sjöberg var en av talarna.

– Jag vill stå upp för judarna i vårt samhälle och mot antisemitismen, säger Pär Alfredsson, Göteborgspastor och känd riksevangelist i Equmeniakyrkan, till Världen idag. 

En kvinna, Ulla Britt, berättar att hon kommit till samlingen för att välsigna judarna och stå upp för dem. 

– De är Guds egendomsfolk och de har rätt att leva och vara fria.

En man, Danny, hade rest hit från Hjo för att vara med i samlingen.

– Det är viktigt att stå upp för Israel, för deras rätt att existera och mot antisemitism och antisionism som är en form av antisemitism, säger han.

Även unga människor som Adrian från Göteborg hade slutit upp i samlingen.

– Jag har kommit hit för att stå med Israel, den som välsignar Israel blir välsignad, säger han. 

Men i publiken fanns inte bara kristna utan även en del judar. I slutet av samlingen klev en av dem, Dan Fibert, ledare inom Göteborgs judiska församling, fram och bad att få säga något. 

Flera olika personer höll korta anföranden under den två timmar långa samlingen.

Starkt berörd framförde han sitt tack för den ”otroliga kärlek och värme” som han som jude fått uppleva från de kristna i Göteborg denna dag.

– Det är inte så lätt att vara jude i Sverige just nu, påpekade han och menade att manifestationen visat prov på något helt annat.

– Detta är en av de bästa sabbaterna jag varit med om. Tack så hemskt mycket till alla er som kommit hit, sa han.

Mycket tacksam att samlingen kom till stånd var också Annelie Enochsson, mångårig tidigare riksdagsledamot för KD och en av talarna.

En lyckad och mycket viktig manifestation, sade Annelie Enochsson (talare) och Jan-Erik Karlsson (initiativtagare) efter lördagens samling.

– Denna samling var viktig för att visa våra judiska vänner i Göteborg att vi kristna finns och det är faktiskt tack vare dem som vi finns, för vi tror på juden Jesus, säger hon till Världen idag och menar att manifestationen var helt nödvändig. 

– Om vi inte vi vågar stå upp för judarna nu, hur ska vi då våga göra det nästa gång? 

Gitten Öholm menar i samtal med Världen idag att svensk kristenhet nu behöver vakna upp i synen på Israel och det judiska folket.

– Min bön är att vi ska få se ett paradigmskifte i våra kyrkor och församlingar. Det är inte klimatet som är ödesfrågan, utan vårt förhållande till Israel och det judiska folket, säger hon. 

Mycket tacksam var också Jan-Erik Carlsson som tog initiativet till lördagens manifestation som privatperson. 

– Det är klart man känner sig tacksam över att vi kunnat genomföra detta utan incidenter. Det känns gott, säger Carlsson som visar sig vara en glad göteborgare.

Han berättar att man före samlingen gick sju varv runt torget och bad till Gud om beskydd.

– Jag tror att denna samling har väldigt stor betydelse för vårt land, säger han och understryker att Gud välsignar den som välsignar Israel och judarna.

Många deltagare bar plakat med olika budskap.
Den svenska flaggan vajade bredvid den israeliska under manifestationen.
Powered by Labrador CMS