Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Google finansierade Wuhan-forskare – avfärdar kritik

Google var med och finansierade virusforskning som bedrevs av en amerikansk forskare med kopplingar till Wuhans virologiska institut. Avslöjandet kommer samtidigt som it-jätten anklagas för att ha blockerat personer och texter som framhåller teorin om en labbläcka. Google uppger att stödet inte haft någon koppling till forskning relaterad till corona och kallar anklagelserna ”löjliga och grundlösa”.

Nyheter · Publicerad 13:20, 20 jul 2021

Den amerikanske zoologen och forskaren Peter Daszak har fått mycket kritik sedan det framkommit att han både finansierade och bedrev forskning vid Wuhans virologiska institut (WIV), samtidigt som han ingick i WHO:s delegation som skulle utreda coronavirusets ursprung i Wuhan.

Som Världen idag tidigare rapporterat handlade en del av forskningssamarbetet mellan Daszak och WIV om att manipulera coronavirus från fladdermöss, i syfte att göra dem farligare för människan. Målet uppgavs vara att förebygga pandemier.

Nu avslöjas det att Daszak och hans ideella organisation, Eco Health Alliance (EHA), fått ekonomiskt stöd av både Google och USAID, det amerikanska utrikesdepartementets myndighet för bistånd.

Uppgifterna kommer från en granskning som konservativa nyhetssajten National Pulse har gjort och som bland andra brittiska Daily Mail rapporterat om.

I flera vetenskapliga studier mellan 2010 och 2018, som Daszak och hans organisation deltagit i, uppges att Googles välgörenhetsgren, Google.org, är en av de organisationer som bidragit ekonomiskt till forskningen.

Google har samtidigt anklagats för att plocka bort texter och blockera personer som uttalat stöd för teorin om att en labbläcka i Wuhan skulle kunna vara orsak till coronapandemin.

Peter Daszak har också verkat för att denna förklaring ska klassas som en konspirationsteori. I januari 2020 tog han initiativ till ett uttalande i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, där 27 undertecknare tog avstånd från teorin.

Som ledare för WHO:s expertgrupp avfärdade han också labbteorin, trots att gruppen inte kunde presentera några bevis, varken för eller emot.

Peter Daszak utsågs även till ledare för en expertgrupp inom Lancets covid 19-kommission som utreder virusets ursprung, ett uppdrag som han nu har fått lämna, skriver Daily Mail.

Studierna som Google understött är dock inte direkt relaterade till covid-19 eller WIV och företaget tillbakavisar anklagelserna som ”löjliga och grundlösa konspirationsteorier”, skriver Daily Mail.

En talesperson för it-jätten säger till Fox News att det handlar om ”enstaka bidrag till välgörenhet” som är flera år gamla och som ”inte hade något med covid att göra”.

Men den konservative politiska kommentatorn Steve Hilton, som tidigare arbetat för den brittiske premiärministern David Cameron, anser att avslöjandet pekar mot en stor skandal.

– De [Google] har en massiv intressekonflikt, säger han till Fox News.

Google har arbetat hårt för att ”krossa” labbteorin och försöka rikta in människor mot teorin om att viruset skulle ha ett naturligt ursprung, menar Hilton.

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Förr i tiden var Sverige kallt och dragigt

Vi står inför en vinter med skyhöga elpriser. Är det kanske läge att snegla bakåt i historien för... fredag 7/10 04:00

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier