Nyheter

Goda Nyheter firar 100 år av bibelutdelning på hotell

Goda Nyheter firade sina 100 år av bibelutdelning genom att ge en av de första mottagarna, Hotel Royal i Göteborg, en ny uppsättning biblar. Direktorn Christina Johansson mötte hotell-vd:n Markus Oddestad vid besöket. Foto: Goda Nyheter
Goda Nyheter firade sina 100 år av bibelutdelning genom att ge en av de första mottagarna, Hotel Royal i Göteborg, en ny uppsättning biblar. Direktorn Christina Johansson mötte hotell-vd:n Markus Oddestad vid besöket. Foto: Goda Nyheter
Foto: Goda Nyheter
Foto: Goda Nyheter

Det är i år 100 år sedan Goda Nyheter placerade ut sina första hotellbiblar. För att uppmärksamma jubileet har en av de ursprungliga mottagarna, Hotel Royal i Göteborg, fått en ny uppsättning biblar till sina rum.

Publicerad Uppdaterad

Vi har nu hållit på i 100 år och vi ger oss inte.

Christina Johansson, direktor för Goda Nyheter

Goda Nyheter

Goda Nyheters främsta uppgift är att placera biblar på hotell, inom kriminalvård och sjukvård samt dela ut Nya testamentet i fickformat till bland annat skolungdom, militär, polis- räddnings- och sjukvårdspersonal.

Bibelutdelningsföreningen Goda Nyheter uppmärksammar att det är 100 år sedan organisationen placerade ut sina första hotellbiblar 1923, i samband med Göteborgs 300-årsjubileum och den stora Göteborgs­utställningen.

När staden nyligen firade sitt 400-årsjubileum passade föreningen på att förse en av de ursprungliga mottagarna, Hotel Royal i Göteborg, med en ny uppsättning biblar till sina 76 rum och till personalen.

– Det är extra hedersamt att vi som ett gammalt hotell har hängt i, trots alla olika ägare och olika tidsepoker. Vi är fortfarande ett av de hotell som har kvar biblar på rummen vilket jag tycker känns väldigt bra, säger Markus Oddestad, en av ägarna i ett pressmeddelande.

– Biblar på hotellrum är en tradition, det är något som alltid har funnits. Vi har kvar skrivborden med lådor, så där ligger den tillsammans med tvättpåsen och skohornet. Den syns, det är jag övertygad om. Den tillhör inventarierna, fortsätter han.

Enligt ett protokoll från 1923 fick samtliga hotell i Göteborg ta emot biblar och sedan dess har man delat ut nära sex miljoner biblar och nya testamenten i Sverige.

Från början hette organisationen Resande köpmäns kristliga förening. 1951 blev den en del av The Gideons International och bytte namn till Gideoniterna. 2018 blev den en helt fristående bibelutdelningsorganisation, eftersom man ville ändra stadgarna så att både män och kvinnor kunde vara medlemmar.

Goda Nyheter upplever att klimatet för bibelutdelning har blivit tuffare hos de stora hotellkedjorna. Enligt direktorn Christina Johansson är mindre, privata hotell ofta mer öppna för att ta emot biblar.

– Man säger att man har valt bort biblarna. Eller att man inte har plats då man inte har kvar nattduksborden. Vi kanske kan få ställa en bibel i receptionen eller foajen i stället, säger hon.

Men trots att det inte är lika lätt längre, så fortsätter berättelserna om vad Guds ord har fått betyda för människor att komma in till föreningens kontor i Örebro. Och det är vittnesbörden som ger Christina Johansson kraft att fortsätta med arbetet.

– Vi har nu hållit på i 100 år och vi ger oss inte.

Powered by Labrador CMS