Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Syster Verona, föreståndare för klostret i Sednaya, visar ett hål som uppkommit efter en artelleriattack. Bilden är från januari i år. Foto: Bassem Tellawi / AP / Scanpix

”Glöm inte Syriens kristna”

Världen får inte glömma Syriens kristna, som är svårt trängda i den pågående konflikten. Det menar Caroline Szyber (KD), ordförande i Svenska kommittén för assyrier.

Nyheter · Publicerad 14:00, 19 nov 2012

– Många känner sig pressade att välja sida på ett sätt som de helst inte vill göra, säger hon, och betonar att hennes information framför allt gäller den assyriska gruppen.
– Den här minoriteten befinner sig i en mycket besvärlig och knepig situation och vet varken ut eller in, eftersom de inte vet hur deras ställningstagande kan påverka i slutändan. Men de ser på vad som hänt i Irak och oroar sig.

Just nu är enda möjligheterna att lämna landet att antingen ta sig ut genom människosmugglare, eller att ta sig till de uppsamlingsläger som byggts upp i grannländer som Turkiet. Omvärlden, menar Caroline Szyber, borde överväga att på ett mer aktivt sätt hjälpa bland annat utsatta kristna att lämna Syrien. Men hon skulle också önska att fler länder tog efter Sveriges exempel och gav tillfälligt uppehållstillstånd åt alla syrier som flytt landet och tagit sig till Europa.
– Dessa människor har inte blivit sedda i sitt eget land, och får ofta inget stöd när de flytt heller, säger hon.
– Det finns naturligtvis inga enkla recept, men det är viktigt att de kristna känner att omvärlden förstår deras otroligt hopplösa situation.

George Sabra, kristen och nyvald ledare för oppositionsgruppen Syrian National Council (SNC), uppmanade nyligen kyrkoledare runt om i världen att följa påven Benedikt XVI:s  exempel och besöka Mellanöstern för att ge sitt stöd till regionens kristna. De kristna i Syrien utgör 8–10 procent av befolkningen, och den största gruppen består av syrisk-ortodoxa. Andra stora grupper är romerska katoliker och assyrier.


Fotnot: Måndagen den 3 december anordnar Svenska kommittén för assyrier ett seminarium på ABF i Stockholm om de kristnas situation i Syrien.

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Upprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00