Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Kristallnatten 1938. Synagogan i Berlin stacks i brand, till höger, och butiksfönster i judiska butiker krossades. Här gick startskottet till Förintelsen – och det är, säger Lena Posner-Körösi, något som aldrig får glömmas. Foto: FLT-PICA/SCANPIX/ARKIV

”Glöm inte Förintelsen”

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 nov 2012

– Utgångspunkten måste vara Förintelsen och Kristallnatten får aldrig relativiseras. Men vi gör gärna gemensam sak med andra och vår specifika erfarenhet kan bidra till något gott.

Det säger Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska centralrådet med anledning av att judarna i nordvästra Skåne tackade blankt nej till en inbjudan att delta i den Kristall­nattsmanifestation som arrangerades av bland andra Vänsterpartiet i Helsingborg i går, söndag. Detta var något som Världen idag berättade om i fredagens tidning. De skäl som Jussi Tyger, Judiska församlingens ordförande, angav för en bojkott av manifestationen får, menar Lena Posner-Körösi, helt och hållet stå för honom själv. Men visst ser hon att frågan kan vara problematisk.
– För det finns ju en risk att det ursprungliga kommer bort. Det som hände på Kristallnatten, den 9 november 1938, var ren antisemitism och ingenting annat, och det får man aldrig glömma eller låta komma i skymundan, säger hon.

När Kristallnatten nu högtidlighålls betonar hon att det är just den natten, i år för 74 år sedan, och de fasor den födde, som ska minnas. Men samtidigt slår hon fast att dessa händelser, som ledde till Förintelsen också kan användas som en språngbräda till det, som i dag pågår i Sverige.
– Här finns ju så många uttryck för hat mot olika minoriteter. Ju fler som säger nej till detta, desto bättre är det, och då är Kristallnatten ett bra exempel på hur man kan arbeta vidare mot förtryck, fortsätter hon.

Som ett gott bevis på sådan gemensam manifestation tar hon Göteborg, där olika grupper sluter upp, men där Kristallnattens ursprungliga betydelse aldrig har kommit ur fokus.
Dock finns risken att politiska partier använder Kristallnatten för andra syften, och det är en kidnappning som hon tar bestämt avstånd från.

För hennes egen del ligger händelserna för 74 år sedan nära. Hennes pappa, som då var 13 år och bodde i Berlin, upplevde vad som hände den natt som kom att kallas Kristallnatten.
– Det var ett uppvaknande. Han tvingades att inse att detta var på riktigt. Och det var smärtsamt för en familj som i generationer hade känt sig som tyskar, berättar Lena Posner-Körösi.
Den natten fick cirka 400 judar sätta livet till. 20 000-30 000 fördes till koncentrationsläger. 267 synagogor brändes och tusentals butiker vandaliserades. Och det är en kunskap som aldrig får glömmas bort eller sättas på undantag.

Ny teknik bäddar för antikristligt system

Ledare På SVT Play kan man titta på en dokumentär vid namn ”Det kinesiska experimentet”. Den ger en skrämmande inblick i det enorma system för...

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...