Fritagning

Glädje i Israel – militära styrkor fritog fyra ur gisslan

27-årige Andrey Kozlov (t v) och 26-åriga Noa Argamani (mitten) som Hamas kidnappade den 7 oktober i fjol, är två av de fyra ur gisslan som i lördags fördes hem till Israel av militär personal. Många israeler jublade över nyheten att IDF-soldater fritagit fyra personer.

Israel har lyckats rädda fyra ur gisslan som terrorist­organisationen Hamas höll fångna i Gaza. 

– Det knackade på dörren: ”Det är IDF, vi har kommit för att rädda dig”, berättar Noa Argamani, en av de fyra som nu återförts till Israel.

Publicerad Uppdaterad

Under operationen i lördags fritogs 26-åriga Noa Argamani, 22-årige Almog Meir, 41-årige Shlomi Ziv och 27-årige Andrei Kozlov från den fångenskap de befunnit sig i sedan de kidnappas på musik­festivalen Nova den 7 oktober i fjol. De fyra, som den israeliska försvars­makten IDF uppger är ”medicinskt vid god hälsa”, flögs från Gaza till Israel i helikopter och ses på bilder jublande glada tas emot av anhöriga.

Det är första gången som Israel lyckas rädda så många ur gisslan levande och när operationen var genomförd uppges den israeliska kommandosignalen ha uttalat ”diamanterna är i våra händer”.

Tre av de fritagna hölls fångna hemma hos Abdallah Aljamal, en journalist som skrivit för bland andra Al-Jazeera samt före detta talesperson för Hamas. Såväl Aljamal som flera av dennes anhöriga, bland annat fadern som var läkare, dödades i samband med fritagningen, uppger Times of Israel.

Många israeler jublade över nyheten att IDF-soldater fritagit fyra personer ur gisslan i Gaza.

Den fjärde ur gisslan, 26-åriga kvinnan Noa Argamani, fritogs från en byggnad i närheten av platsen där de andra tre befann sig. Ett videoklipp när en skräckslagen Argamani kidnappades och fördes iväg på en motorcykel har delats många gånger i sociala medier, ofta med texten ”hennes namn är Noa”. Några timmar efter fritagningen återförenades Noa Argamani med sin mamma som är svårt sjuk i cancer och har vädjat om att få återse sin dotter innan hon dör.

Noa Argamanis far Yaakov fick fira sin bemärkelsedag med att återse sin dotter.

– I dag är det min födelsedag, och en sådan här gåva trodde jag aldrig att jag skulle få, säger han.

Noa Argamani berättar själv om ögonblicket då hennes räddning anlände.

– Det knackade på dörren: ”Det är IDF, vi har kommit för att rädda dig”, säger hon. 

Noa Argamani fritogs från fångenskapen hos Hamas och fick återförenas med sin mamma som är döende i cancer.

Fritagningen hade planerats i veckor och genomfördes med militära insatser från såväl luften som marken. Gisslan hölls mitt bland många civila och i civila hem, vilket IDF påpekar är ännu ett bevis på att Hamas gör sig skyldigt till brottet att använda civil­befolkningen som mänskliga sköldar. En israelisk soldat som deltog i fritagnings­operationen har avlidit, rapporterar Times of Israel.

– Vi känner till färre än 100 [palestinska] dödsoffer. Jag vet inte hur många av dem som var terrorister, sade IDF:s talesman Daniel Hagari i lördags.

Hamasstyrda hälso­myndigheter i Gaza hävdar i stället att fler än 200 palestinier dödats, rapporterar nyhetsbyråer. Både EU:s utrikes­minister Josep Borrell och Norges vice utrikes­minister Andreas Motzfeldt Kravik anklagar Israel för att ha begått massaker på civila i samband med att gisslan fritogs, uppger Ynetnews.

Powered by Labrador CMS