Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

George Floyds familj bad till Gud före rättegången

Kvällen före inledandet av rättegången mot den polis som anklagas för afroamerikanen George Floyds död hölls en bönegudstjänst med Floyds familj.

– Vi ska be Gud om rättvisan, för vår rättvisa kan inte jämföras med hans, sade brodern Terrence Floyd.

Nyheter · Publicerad 16:00, 2 apr 2021

Uttalandet från brodern hördes i SVT Rapports måndagssändning, där utrikeskorrespondenten Stefan Åsberg konstaterade att den lilla kyrkan Greater Friendship Missionary Church, i Minneapolis, var närapå fullsatt.

Utöver att mana till bön talade George Floyds bror Terrence om vikten av att skilja på hans brors kriminella förflutna och vad som hände under de cirka nio minuter då den åtalade polisen hade sitt knä mot George Floyds hals samtidigt som Floyd gång på gång uttryckte att han inte kunde andas.

Enligt Åsberg väntas rättegången ta ungefär en månad. Försvaret väntas lyfta fram att Floyd hade droger i blodet och tidigare haft hjärtproblem, vilket de menar kan vara tänkbara orsaker till hans död. Floyds familj, å andra sidan, vill inte bara se den åtalade polisen Derek Chauvin dömd för att ha orsakat George Floyds död, utan vill även att alla andra poliser som tittade på utan att ingripa ska lagföras.

En annan bror till den avlidne, Philonise Floyd, uttalade sig också under gudstjänsten på söndagskvällen, vilket återges av nyhetsbyrån AP. Bland annat uppmanade han folk att fokusera på den videoinspelning som gjordes av en person på dödsplatsen och som förväntas visas av åklagarsidan tidigt under rättegången.

– Jag har tro för att han kommer att bli dömd. Precis som alla som har sett den videon, för videon är beviset, sade Philonise Floyd.

George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin satte sitt knä på Floyds huvud och nacke i omkring 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus en timme senare.

Fallet ledde till en massiv proteströrelse mot rasism och polisvåld. Protesterna urartade på många håll vilket ledde till våld och att butiker förstördes.

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier