Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

George Floyds familj bad till Gud före rättegången

Kvällen före inledandet av rättegången mot den polis som anklagas för afroamerikanen George Floyds död hölls en bönegudstjänst med Floyds familj.

– Vi ska be Gud om rättvisan, för vår rättvisa kan inte jämföras med hans, sade brodern Terrence Floyd.

Nyheter · Publicerad 16:00, 2 apr 2021

Uttalandet från brodern hördes i SVT Rapports måndagssändning, där utrikeskorrespondenten Stefan Åsberg konstaterade att den lilla kyrkan Greater Friendship Missionary Church, i Minneapolis, var närapå fullsatt.

Utöver att mana till bön talade George Floyds bror Terrence om vikten av att skilja på hans brors kriminella förflutna och vad som hände under de cirka nio minuter då den åtalade polisen hade sitt knä mot George Floyds hals samtidigt som Floyd gång på gång uttryckte att han inte kunde andas.

Enligt Åsberg väntas rättegången ta ungefär en månad. Försvaret väntas lyfta fram att Floyd hade droger i blodet och tidigare haft hjärtproblem, vilket de menar kan vara tänkbara orsaker till hans död. Floyds familj, å andra sidan, vill inte bara se den åtalade polisen Derek Chauvin dömd för att ha orsakat George Floyds död, utan vill även att alla andra poliser som tittade på utan att ingripa ska lagföras.

En annan bror till den avlidne, Philonise Floyd, uttalade sig också under gudstjänsten på söndagskvällen, vilket återges av nyhetsbyrån AP. Bland annat uppmanade han folk att fokusera på den videoinspelning som gjordes av en person på dödsplatsen och som förväntas visas av åklagarsidan tidigt under rättegången.

– Jag har tro för att han kommer att bli dömd. Precis som alla som har sett den videon, för videon är beviset, sade Philonise Floyd.

George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin satte sitt knä på Floyds huvud och nacke i omkring 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus en timme senare.

Fallet ledde till en massiv proteströrelse mot rasism och polisvåld. Protesterna urartade på många håll vilket ledde till våld och att butiker förstördes.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00