Nyheter

Genuskritisk dokumentär fick 180 miljoner visningar

En film där genusvetare har svårt att svara på frågan vad en kvinna är har nått enormt intresse. Foto: Jan Haas/NTB/TT
En film där genusvetare har svårt att svara på frågan vad en kvinna är har nått enormt intresse. Foto: Jan Haas/NTB/TT
Elon Musk Foto: Michel Euler/AP/TT
Elon Musk Foto: Michel Euler/AP/TT
Jordan B Peterson Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Jordan B Peterson Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

En tweet om en film som problematiserar genusideologi blockerades nyligen på Twitter. Många, bland andra psykologen Jordan Peterson, blev upprörda och Twitters ägare Elon Musk såg till att blockeringen togs bort och började själv rekommendera föräldrar att se filmen. Nu har den nått över 180 miljoner visningar.

Publicerad Uppdaterad

Varje förälder borde titta på den här.

Elon Musk

I augusti i fjol berättade Världen idag om den amerikanska dokumentärfilmen Vad är en kvinna?. I filmen problematiserar den konservative författaren och debattören Matt Walsh idén om att en flicka kan bli en pojke respektive att en pojke kan bli en flicka. Tittarna får ta del av Walsh intervjuer med flera genusvetare och transaktivister.

Det genomgående temat genom filmen är att aktivisterna och genusexperterna inte kan ge något entydigt svar på frågan om vad en kvinna är. En kvinna är den som identifierar sig som en kvinna, svarar de i princip endast.

Ett år efter den ursprungliga releasen har dokumentärfilmen åter hamnat i fokus. Den 2 juni delade nättidningen Daily Wire filmen på sitt Twitterkonto. Men plötsligt blockerades det aktuella inlägget på Twitter, eftersom dess budskap klassades som ”hatiskt”.

Många reagerade kritiskt mot blockeringen och en del ifrågasatte om Twitter, under Elon Musks ägarskap, verkligen är den plattform för yttrandefrihet som utlovats. Den välkände psykologen Jordan Peterson var en av dem som, i flera tweets, engagerade sig och kritiserade att inlägget tagits bort. Han är också en av personerna som medverkar i filmen.

Efter ett antal timmar av massiv kritik valde Twitters ägare Elon Musk att kliva in i handlingen. Musk började nu marknadsföra Vad är en kvinna? genom att sprida filmen.

”Varje förälder borde titta på den här”, skriver Musk i en tweet som han fäst högst upp på sitt Twitterkonto.

I samband med Musks ställningstagande hävdes blockeringen av Daily Wires tweet, som i skrivande stund fått närmare 180 miljoner visningar.

Människor med olika bakgrunder har hyllat dokumentären, även om inte alla hållit med om allt innehåll, skriver Daily Wire.

”Det finns problem med filmen, men den tar också upp allvarliga frågor som måste diskuteras. Att bara avfärda det som transfobiskt och försöka censurera är inte längre ett alternativ”, skriver den australiske politikern David Limbrick på Twitter.

Powered by Labrador CMS