Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Film frågar sig vad en kvinna är – väcker ilska

Upprörda känslor och arga kommentarer har uppkommit efter att en film om genuskritik hade premiär tidigare i somras. Den amerikanske filmmakaren Matt Walsh är kritisk mot tanken att pojkar kan vara flickor och flickor pojkar, om de känner sig som det, och i sin dokumentärfilm träffar han genusvetare och transaktivister och ställer just frågan: Vad är en kvinna?

Nyheter · Publicerad 22:00, 11 aug 2022

I sin dokumentärfilm Vad Är En Kvinna? problematiserar Matt Walsh att amerikansk kultur gör gällande att en flicka kan bli en pojke och tvärtom. I filmen intervjuar han en rad transrelaterade personer.

Först ut är Gert Comfrey som arbetar som äktenskaps- och familjeterapeut. Hon förklarar att hon är feminist och att hon inte tror att det kön ett nyfött barn blir ”tilldelat” nödvändigtvis är det rätta, som i fallet med henne själv.

– Vad menar du med ”tilldelad ett kön”? Vem tilldelar det? frågar Matt Walsh.

– De flesta blir tilldelade ett kön när de föds, av en doktor som då tittar på barnets genitalier. Men nu vet vi att könstillhörigheten inte fungerar så, den beror på mycket mer än det här binära. En kvinna kan ha penis och en man kan ha vagina, säger Gert Comfrey.

När Walsh frågar hur vi vet detta, var den nya kunskapen kommer ifrån, får han till svar att Comfrey har hört det från transpersoner. Han ställer även filmens huvudfråga till Gert Comfrey: Vad är en kvinna?

– Ja... jättebra fråga, säger Comfrey. Jag kan inte svara på det, tillägger hon och skrattar.

Av professor Patrick Grzanka på University of Tennessee får Matt Walsh en motfråga om varför han är så intresserad av frågan. Walsh svarar att han vill åt sanningen.

– Jag är riktigt obekväm med det där språket, att vilja åt sanningen. Det låter djupt transfobiskt. Du återkommer till ordet ”sanning”, vilket är nedlåtande och oförskämt, säger professorn.

Patrick Grzanka säger vidare att en kvinna är en person som identifierar sig själv som en kvinna, ett svar som flera tillfrågade ger på frågan.

Med i filmen är Scott Newgent, född kvinna men omgjord för att likna en man, genom 17 operationer och omfattande hormonbehandlingar. Scott, som ångrar sig i dag, lider av allvarliga hälsoproblem till följd av sitt könsbyte.

– Jag kommer aldrig att bli en man. Jag kommer nog inte leva särskilt länge till, säger hon.

Matt Walshs dokumentärfilm hade premiär i juni och hittills har det varit ganska tyst om den i etablerade medier. Han var med på tv-programmet Dr Phil och diskuterade filmen med två transaktivister. Efter programmet sa de sig ha blivit ”känslomässigt skadade” av debatten. Dr Phil-redaktionen tog då bort avsnittet från nätet.

En rad läkare, aktivister och debattörer har uttryckt åsikter om filmen på olika sajter och i Youtubetrådar. Det står bland annat att läsa: ”Vetenskapsförnekande propagandafilm, förklädd till dokumentär”, ”falskhet har varit centralt vid skapandet av denna dokumentär” och ”häpnadsväckande brist på research av transsamhället”.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier