Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Gav biblisk hbtq-syn – frias helt i rätten

Den finska riksdagsledamoten Päivi Räsänen har inte gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp för uttalanden om homosexualitet, utan frias på alla åtalspunkter. Det meddelade Helsingfors tingsrätt i en dom på onsdagen.

– En tyngd har lyfts från mina axlar, säger en lättad Päivi Räsänen.

Nyheter · Publicerad 14:15, 30 mar 2022

Åklagaren hade yrkat på att riksdagsledamoten skulle fällas för hets mot folkgrupp för sina muntliga och skriftliga uttalanden om homosexuella och samkönade relationer.

Enligt tingsrättens dom kunde vissa av uttalandena anses ha varit kränkande, men inte så till den grad att de inte skulle omfattas av yttrandefrihet, skriver Hufvudsstadsbladet. Detta eftersom det ”måste finnas starka samhälleliga skäl för att ingripa i och begränsa yttrandefriheten”.

– Jag är så tacksam att rätten såg hotet mot yttrandefriheten och dömde till vår fördel, säger Päivi Räsänen i en kommentar genom juristorganisationen ADF International, som stöttat hennes försvar.

– En tyngd har lyfts från mina axlar i och med att jag frikänts. Även om jag är tacksam för att ha kunnat stå upp för yttrandefriheten hoppas jag att den här domen kommer att göra så att andra slipper gå igenom samma svåra process.

Åklagaren hade yrkat på att Päivi Räsänen döms till 120 dagsböter, för tre fall av hets mot folkgrupp: En skrift som hon författade 2003 och delade igen 2019, när rättsprocessen inleddes, en tweet i samband med Prideparaden i Helsingfors sommaren 2019 samt uttalanden i ett radioprogram på Yle Puhe.

Även det finska Missionsstiftets biskop Juhana Pohjola åtalades. Detta eftersom han är ombud och styrelseledamot för Lutherstiftelsen i Finland, som publicerade skriften 2004.

För hans del yrkade åklagaren på ett straff på 60 dagsböter. Men även åtalet mot honom avvisas.

Tingsrätten menar att skriften i fråga, Till man och kvinna skapade Han dem inte innehåller uttryck som kan anses uppfylla lagens krav på hets mot folkgrupp. Rätten påpekar också att skriften inte hade fått någon bred uppmärksamhet innan den polisanmäldes 2019, skriver Svenska Yle.

Inte heller innehållet i Päivi Räsänens tweet om kyrkans deltagande i prideparaden 2019 uppfyller lagens krav för en fällande dom, trots att tingsrätten anser det kränkande mot deltagarna i paraden att den kallas ”syndig”.

När det gäller diskussionen i Yle Puhe-programmet 2019 anser tingsrätten inte att åklagarna hade fog för att påstå att Päivi Räsänen kallat homosexualitet för en ”genetisk avvikelse”. Tingsrätten ansåg det heller inte styrkt att Päivi Räsänen i programmet sagt att homosexuella är mindre värda än heterosexuella.

Åklagarna hade krävt att Yle avlägsnar radioprogrammet från sin streamingtjänst Arenan, vilket bolaget vägrat att göra.

Åklagarsidan har nu sju dagar på sig att överklaga domen, uppger ADF International.

Rättegången mot Päivi Räsänen

Åtal väcktes i april 2021 och omfattade tre fall av hets mot folkgrupp.

Det handlar om en skrift från 2004, där Päivi Räsänen resonerar kring homosexualitet och samkönade relationer, ett kritiskt inlägg på Twitter från 2019 om kyrkan och pride samt uttalanden om homosexualitet i ett program på Yle Puhe 2019.

Biskop Pohjola åtalades för att ha distribuerat skriften i fråga.

Rättegången inleddes den 24 januari i år.

Räsänen sitter i riksdagen sedan 1995 och var inrikesminister mellan 2011 och 2015. Hon var även partiordförande för Kristdemokraterna i Finland mellan 2004 och 2015.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier