Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Gatuevangelister åtalade – predikade utan tillstånd

Fyra personer åtalas nu för att fyra gånger ha brutit mot ordningslagen när de predikade utan tillstånd i centrala Göteborg. De ska dessutom ha brutit mot coronarestriktioner om maximalt antal deltagare i allmän sammankomst.

Nyheter · Publicerad 14:33, 1 dec 2021

Tre män och en kvinna läste ur Bibeln och predikade i Göteborgs centrum. Nu åtalas de för att vid fyra tillfällen i april ha anordnat allmänna sammankomster på offentlig plats utan formellt tillstånd. De åtalade ska dessutom ha brutit mot coronarestriktioner om maximalt åtta mötesdeltagare, skriver Göteborgs-Posten.

”Detta är för patrullen kända individer som väldigt ofta står och predikar på just denna plats. Undertecknad har vid flertalet tillfällen berättat för dem vad som gäller kring lagstiftning och allmänna sammankomster. De har inte tagit till sig detta och har blivit rapporterade för brott tidigare men väljer ändå att fortsätta”, skriver en av ingripandepoliserna i utredningen.

– Att ställa sig på Fredsbron och predika i syfte att folk ska stanna och lyssna, då räknar man med att fler än åtta människor samlas. När vi anländer står det mellan 20 och 30 personer i små och större grupperingar, vittnar polismannen.

Några av de åtalade uppger att de tillhör gatuevangelistgruppen Sweden Street Preachers. De förnekar brott och hävdar att flera av de närvarande var meningsmotståndare, som bara befann sig där för att störa.

– Vi är kristna som följer Bibeln. Vi håller människor borta från kriminalitet med hjälp av Jesus ord. Han är perfekt, om vi följer honom så minskar kriminaliteten. Vi försöker hjälpa polisen, förklarar en av männen i förundersökningen.

– Det var en kristen grupp som höll till här före oss. De [polisen] älskade när kristna var där för då minskade brottsligheten. Jag är helt förvirrad nu. Sånt här kan jag ta personligt, för det handlar om oss. Vi är inte de första grupperna som står där, säger en av de andra männen.

Den unga kvinnan förnekar också brott.

– Jag har inte anordnat någon sammankomst. Det som jag gör är att utöva religionsfrihet. Jag använde ingen högtalare. Jag har inte talat alls, utan bara delat ut traktat, säger hon i förundersökningen, enligt GP.

På ett av polisens fotografier, som GP publicerat, syns en av predikanterna under ett möte inne i köpcentret Nordstan. Bredvid sig har han en skylt som, på engelska, gör gällande att ”helvetet väntar” för bland andra homosexuella, lögnare, kristofober, ateister och ”bebismördare”.

Enligt ordningslagen får allmänna sammankomster inte anordnas utan tillstånd på offentliga platser. De åtalade riskerar nu böter eller fängelse i högst sex månader.

Detta är för patrullen kända individer som väldigt ofta står och predikar på just denna plats.

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Förintelseöverlevaren Emerich Roth har dött

Dödsfall. De som utifrån egna erfarenheter kan berätta om Förintelsen blir allt färre. Nyligen avled judiske... onsdag 26/1 22:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier