Det som uttalades i Furuhöjdskyrkan är en hållning som de flesta kyrkorna i världen står bakom.
”Det finns en man, det finns en kvinna, skapade av Gud till Guds avbild för att höra samman”, sade Terneborg i sin predikan.
”Bibelns syn på äktenskapet är tydlig, det är mellan en man och en kvinna”, sade han även.
Under gudstjänsten medverkade ett antal konfirmander från Svenska kyrkan i Alunda och snart började lokala medier rapportera om predikan med påståenden om att det som sades var kontroversiellt och till och med ”homofobiskt”.
Det ledde till att kommunen tog upp frågan om det bidrag som kyrkans separata ungdomsförening mottagit. I veckan rapporterade Dagen att Östhammars kommun nu avslår Furuhöjdskyrkans ungdomsförenings ansökan om lokalt aktivitetsstöd med hänvisning till uttalanden i predikan i januari.
Kommunens kultur- och fritidsnämnd motiverar detta med att församlingen inte följer gällande bidragsnormer som bland annat handlar om att verka för ideellt engagemang, bidra till integration, verka för god etik samt samla barn och unga.
Lukas Ternborg ställer sig dock frågande till detta resonemang.
– Allt detta är vi ju bäst på, säger han till Världen idag.
Han berättar att det krävs omkring 150 ideella varje vecka för att få kyrkans verksamhet att fungera. Församlingen hjälper många nysvenskar, och bland ortens barn och unga är kyrkan populär. Det erbjuds en mängd olika aktiviteter och pratas dessutom ständigt om att behandla varandra rätt och att alla ska få vara med.
Lukas Ternborg menar att kommunens politiker sannolikt inte lyssnat på hans predikan i sin helhet. Den handlade enligt honom primärt om rätten till religions- och yttrandefrihet. I stället har beslutsfattarna gått på vad medier och påverkansgruppen RFSU fått sprida för bild av församlingen, anser han.
– Vi jobbar för att inte alls ta emot bidrag, så för den delen är det ingen fara. Men principen är fel. De tar bort bidraget för att de inte gillar kyrkan.
– Dessutom är det kyrkans ungdomsförening som söker bidraget som egen organisation. I den utförs inga vigslar, påpekar han.
Lukas Ternborg säger att de kommer att överklaga beslutet, men att de samtidigt arbetar för en framtid helt utan bidrag.
– Vi vill inte att kommunen ska försöka styra vad vi får tro eller säga.