Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Fruktat fängelse i Bolivia fick besök av svensk evangelist

Evangelisten Peter Ahlman fick förra veckan chans att besöka Bolivias ökända fängelseby, Palmasola. Under besöket valde fyra personer att bli döpta.

– Jag har aldrig har upplevt den helige Andes närvaro så starkt som där, säger han på telefon från Santa Cruz.

Nyheter · Publicerad 14:00, 22 feb 2022

Peter Ahlman, som tillsammans med sin hustru Camilla driver evangelisationssatsningen To be continued, besökte Bolivia på inbjudan av en vän, Julio Gómez-Ortega, som bor halva året i landet.

Peter Ahlman, som själv har en bakgrund med droger och kriminalitet, visste genast att han ville besöka fångelsebyn Palmasola, där uppemot 5 500 interner lever i mer eller mindre självstyrande samhällen. När anläggningen öppnade 1989 var den planerad för knappt 1 000 interner.

– Det har blivit ett slags socialt experiment där man tar in de värsta fångarna, drogkartellernas ledare, och inte har några vakter på insidan. Det är en katastrof, där människor mördar varandra, säger Peter Ahlman, någon dag efter sitt besök i Palmasola.

Han berättar att besöket påverkade honom djupt.

– Det var oroligt starkt och livsförvandlade för mig att se den totala misären, fattigdomen, drogerna och allt som pågår. Det är en fruktansvärd miljö och många är helt beroende av kokablad, berättar Peter Ahlman.

Mitt i detta mörker fick han möjlighet att presentera hoppet som finns i Jesus. Och hans egen bakgrund var i detta fall en fördel.

– Det är en anledning till att jag når de här killarna. Vi går in på platser där det behövs ljus och dit kristna i vanliga fall inte vill eller orkar gå. Under sker – människor blir helade och frälsta.

I det stora fängelseområdet finns även tio församlingar, varav en bjöd in Peter Ahlman och hans vänner. Han blev djupt rörd över att se vilket arbete församlingarna gör inne på området.

– Kyrkorna är som en liten värld, och pastorna, oftast före detta fångar själva, gör ett fantastiskt arbete. Att komma in i kyrkan där var som att gå från mörker till ljus. Jag har nog aldrig upplevt den helige Andes närvaro så starkt.

Församlingarna gör ett socialt arbete, i stark motvind, inne på anstalten, och döper även interner.

– Men de har inte det praktiska lärjungaskapet, så vi gick in för att så ett frö och predika evangelium. Vi talade om tecken och underverk, och om omvändelse. Jag vet ju själv vad Gud kan göra. Jag var ett hopplöst fall som upprättades av Gud, säger Peter Ahlman.

Han hann döpa fyra interner innan gruppen var tvungen att lämna området.

– Många som inte var frälsta kom för att lyssna, och flera omvände sig. Efteråt fick jag höra att en fånge som hittills inte velat omvända sig, men som lyssnat på mig, beslöt att döpa sig.

Planen med Peter Ahlmans besök i Bolivia är dock inte bara att vittna om Jesus för interner, utan att skapa ett mer långsiktigt arbete.

– Målet med vår resa är att etablera ett lärjungaskap som kan gå vidare från generation till generation. Det vi gör är att bygga upp team och träna dem i gatuevangelisation och att vara kyrka här och nu, med lärjungaskap och ledarskap.

Det har blivit ett slags socialt experiment där man tar in de värsta fångarna, drogkartellernas ledare, och inte har några vakter på insidan.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00