Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Frikyrklig profil byter fot – bejakar hbtq-teologi

Företagaren Per-Olof Eurell är välkänd inom delar av svensk frikyrklighet, som förkunnare och författare. Nu ger Eurell ut en bok där han berättar att han slutat se utlevd homosexualitet som synd.

Nyheter · Publicerad 10:00, 29 nov 2022

Bokens titel är Verkligheten korrigerar – en bok om homosexualitet i ljuset av Bibeln, historien och mötet med människor. Den introduceras som författarens egen resa ”från att vara anti-hbtq och övertygad om att Bibeln var tydlig i sin negativa syn på homosexualitet till att låta ’verkligheten’ korrigera honom”.

Per-Olof Eurell var fram till början av 2021 styrelseordförande i Världen idag och har varit aktiv som styrelseledamot i flera frikyrkliga sammanhang. Han har tills nyligen i både skrift och tal tydligt ställt sig bakom den bibliska synen på äktenskap och sexualitet.

Han tycks nu även ha omvärderat sin syn på de pingstkarismatiska sammanhang som han varit en del av, i boken beskrivs det nämligen som att han har ”lång erfarenhet som ledare inom den del av kristenheten som är mest anti-hbtq”.

Det ska ha kommit som en chock för honom när hans son, aktiv i en pingstkarismatisk församling, kom ut som homosexuell. Det blev, beskriver han, startskottet på en förändring av hans teologi där han i dag hävdar att kyrkohistorien ”rymmer flera händelser när ny förståelse och ny verklighetsuppfattning har skakat om den bibeltroende eliten och lett till förändrad teologi”.

Eurells baksidestext avslutas: ”Det är i dag Per-Olof Eurells övertygelse att Jesus älskar hbtq-personer.”

Den traditionella kristna synen är Bibelns beskrivning om samkönad sexualitet som synd och sexualitet som något som hör till äktenskapet mellan en man och en kvinna, men att Guds kärlek gäller alla människor, oavsett livsstil eller läggning.

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

TBN Nordic ändrar strategi – lägger fokus på playtjänst

Media. Den kristna ideella föreningen TBN Nordic gör förändringar i sin strategi och flyttar fokus från... lördag 28/1 13:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10