Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

I flera arabländer får Frankrikes president Emmanuel Macron utstå spe efter att ha uttalat sig kritiskt om islamism. På bilden ses en demonstrant i Istanbul. Foto: Emrah Gurel /AP/TT

Franska varor bojkottas i flera arabländer

I flera länder i Mellanöstern uppmanas det nu till bojkott av franska varor. Detta efter att Frankrikes president Emmanuel Macron uttalat sig kritiskt om islamism och efter att den nu mördade läraren Samuel Paty visade en Muhammedkarikatyr på en lektion om yttrandefrihet.

Nyheter · Publicerad 15:46, 26 okt 2020

”Dessa uppmaningar till bojkott har ingen grund och måste omedelbart upphöra, liksom attacker mot vårt land. Det är en radikal minoritet som ligger bakom dem”, slår det franska utrikesdepartementet fast i uttalandet som publicerades på söndagseftermiddagen.

I uttalandet konstateras också att det under de senaste dagarna noterats flera uppmaningar till bojkott, främst av franska matprodukter i flera länder i Mellanöstern. I dessa länder har det också uppmanats till demonstrationer mot Frankrike på grund av att de så kallade Muhammedkarikatyrerna visats.

I exempelvis Kuwait har en detaljhandelskedja plockat bort sina franska varor och i Saudiarabien har det framförts hårda krav på bojkott av franska varor.

Muhammedkarikatyrerna visades för en fransk skolklass för snart två veckor sedan i samband med att läraren Samuel Paty höll en lektion om yttrandefrihet. De elever som inte ville se bilderna erbjöds lämna klassrummet eller uppmanades blunda innan bilderna visades. Några dagar senare blev Paty knivmördad och fick sedan sitt huvud avskuret.

Frankrikes president Emmanuel Macron hade redan innan mordet kritiserat ”islamistisk separatism” och sagt att ”islam är en religion som är i kris över hela världen”. Efter mordet sade han att ”islamister vill åt vår framtid”. I lördags höjde Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tonläget och konstaterade att Emmanuel Macron skulle behöva ett ”psyktest”.

Även Pakistans premiärminister Imran Khan attackerar Macron. Den franske presidenten borde ha visat återhållsamhet i stället för att skapa ytterligare polarisering och marginalisering som ”oundvikligen leder till radikalisering”, skriver Khan på Twitter.

Knivdådet i Vetlanda är en viktig tankeväckare för hela samhället

Ledare Våldet slog till en vårdag i den lilla staden Vetlanda i Småland. Stadens invånarna trodde att de... lördag 6/3 00:10

Talmannen borde ha ingripit mot Linde

Ledare Riksdagen tillsätter, kontrollerar och utkräver ansvar av regeringen. Ett sätt att göra det är att... lördag 6/3 00:00

Svårt för medier och politiker att ändra sin åsikt om Israel

Israelkommentar Vi är vana vid snedvridningen i svenska medier. Israel beskrivs ytterst negativt och behandlas...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier