Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Frälsningskraft lyftes vid stjärnspäckad fest

När hjälporganisationen Ankarstiftelsen nyligen firade 25-årsjubileum kunde man se tillbaka på ett arbete som burit mycket stor frukt, framför allt i Colombias fängelser.

– Därför tror jag på frälsningen, sade kriminologen Jerzy Sarnecki vid jubileet apropå att många som kommer till tro lämnar destruktiva livsmönster.

Nyheter · Publicerad 20:00, 2 okt 2021

När den utblottade egenföretagaren Börje Erdtman, från Mölltorp, i december 1993 satte sina fötter på Colombias mark hade han aldrig kunnat ana vad byggandet av ett barnhem för gatubarn skulle komma att leda till. I dag finns ett omfattande rehabiliteringsarbete i Colombias fängelser, liksom drygt 240 skolor i landets djungelområden, och vattenreningsanläggningar har gett byar nytt hopp mot infektioner.

Ankarstiftelsens jubileumsfirande i Örebro, som ägde rum i helgen, inleddes med en middag i Conventums kongresscenter, följt av en paneldebatt med rubriken ”Lås in dem och kasta nyckeln”, angående kampen mot kriminalitet. Där deltog förre KD-ledaren Alf Svensson, kriminologen och professorn Jerzy Sarnecki samt alkohol- och drogterapeuten Carola Lundgren.

Jerzy Sarnecki var helt enig med Alf Svensson om att utökade insatser för mammor och deras barn under de första två–tre åren lägger grunden till ett tryggare samhälle och färre brott.

– Människor behöver gemenskap. Vi kallar det social kontroll. Hör man till en gemenskap och har andra människor omkring sig som bryr sig så är möjligheterna att hitta på dumheter mindre, menade Sarnecki.

– Frälsningen innebär denna typ av social kontroll. Därför tror jag på frälsningen, fortsatte han.

Även Colombias Sverigeambassadör, César Delgado, höll tal under kvällen.

Många lyckönskade Ankar­stiftel­sen till det imponerande arbetet i Colombia, som bland annat inneburit att tiotusental tidigare tungt kriminella har kunnat bryta med sin kriminalitet.

I början av oktober reser Börje Erdtman åter till Colombia för att i kongressen motta en medalj för organisationens betydelsefulla arbete under ett kvarts sekel.

När Ankarstiftelsen tillsammans med fängelseorganisationen Prison Fellowship började arbeta på ökända Bella Vista-fängelset i Medellin begicks 300–700 mord årligen inne på fängelset. I dag är situationen en helt annan, fick de samlade supportrarna veta.

Under jubileumskvällen arrangerades också en artistgala, ledd av flerfaldige Melodifestival­vinnaren Lasse Holm – som för övrigt är en av dem som samlat in pengar till skolbyggen i Colombia – tillsammans med Gladys del Pilar, Per-Erik Hallin, trumpetaren Magnus Johansson, med fler.

Bland annat charmade den italienske Eddy Oliva festdeltagarna med duetten ”O sole mio” tillsammans med Alf Svensson.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier