Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Huruvida Sverige bör vara med i Nato råder det delade meningar om. På bilden ses amerikanska stridsvagnar i Belgien på väg till en Nato-övning i östra Europa. Foto: Francisco Seco/AP/TT

Frågan om Natomedlemskap aktualiseras

Rysslands agerande vid gränsen till Ukraina har lett till att frågan om ett svensk medlemskap i Nato har aktualiserats. M och KD påpekar att de vill se ett medlemskap, men regeringen är skeptisk.

– Det vi gör är vårt eget val och bygger på beslut i Sveriges riksdag. Så ska det förbli, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Nyheter · Publicerad 22:00, 10 jan 2022

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) inledningstalade på rikskonferensen Folk och Försvar, som hålls digitalt på grund av pandemin. Han talade först om Rysslands agerande, kravlistan på försvarsalliansen Nato och särskilt situationen på gränsen till Ukraina.

Därefter tog han upp frågan om Sveriges säkerhet.

Sverige behöver kunna samverka med Nato, och EU är Sveriges viktigaste säkerhetspolitiska plattform, sade Hultqvist.

Moderatledaren Ulf Kristersson talade också på Folk och Försvar.

– Jag har väldigt svårt att förstå hur man kan utesluta ett Natomedlemskap i ett läge där Ryssland alltmer agerar som Sovjetunionen, sade han.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver samtidigt KD-ledaren Ebba Busch och KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson att ett svenskt medlemskap i Nato krävs för att avskräcka Ryssland från ett militärt angrepp.

Oppositionen, med Moderaterna i spetsen, har krävt att regeringen tar initiativ till samtal på högsta politiska nivå om Sveriges säkerhetspolitik med anledning av Rysslands agerande. Nu säger statsminister Magdalena Andersson (S) till GP att hon kommer att bjuda in till samtal i närtid.

På Folk och Försvar framgick det dock att regeringen är skeptisk till ett medlemskap.

– Vår strategi är att bygga säkerhet tillsammans med andra. Vi är i dag en respekterad partner som bidrar till att leverera säkerhet. Det vi gör är vårt eget val och bygger på beslut i Sveriges riksdag. Så ska det förbli. På den punkten finns inget utrymme för kompromiss, sade Peter Hultqvist

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00