Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

1965 prydde Lennart Nilssons banbrytande fotografi av ett ofött barn i vecka 18 omslaget till Life Magazine. Bilden är från en utställning på Galleri Kontrast i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT

Foster i vecka 18 – århundradets bild?

Är Lennart Nilssons bild på ett 18 veckor gammalt foster århundradets bild? Det frågar sig den brittiska dagstidningen The Guardian i en artikel om den berömda fotojournalistens livsverk. Bilderna väckte en debatt som rasat sedan dess, skriver tidningen.

Nyheter · Publicerad 20:00, 25 nov 2019

”Foster 18 veckor: 1900-talets mest framstående fotografi?” är rubriken på en artikel som nyligen publicerades i den brittiska tidningen The Guardian.

”Det ofödda barnet, flytande i en till synes kosmisk bakgrund, framstår som sårbar och ändå oberörd. Dess ögon är stängda och dess pyttesmå, perfekt formade knytnävar är tryckta mot bröstet.”, skriver tidningen.

I april 1965 prydde bilden omslaget på Life Magazines mest sålda nummer någonsin och gjorde sensation. Den ingick i en serie prenatala bilder som magasinet publicerade, med titeln ”Drama om livet före födelsen”.

Bilderna publicerades också i boken Ett barn blir till, en av de mest sålda illustrerade böckerna någonsin. Den översattes till 20 språk.

Nyligen visades Lennart Nilssons banbrytande foton på Paris Photo Art Fair och nådde därigenom en helt ny generation, skriver The Guardian. Det är första gången någonsin bilderna ställs ut utanför Sverige och det talas även om att visa dem i Wien.

Ett annat av fotografierna visar ett 13 veckor gammalt foster omgivet av fosterhinnor och moderkaka.

”En mycket liten baby med redan urskiljbara fingrar och tår, ögon, öron och revben”, skriver The Guardian.

Tidningen konstaterar att bildens påverkan var enorm, men menar att den utnyttjades av pro-life-rörelsen. 1980 upptäckte Lennart Nilsson att hans bilder användes under protester mot abort och därefter vägrade han låta dem publiceras igen.

Lennart Nilsson gick bort 2017, men hans styvdotter Anne Fjellström säger till tidningen att materialet inte framställdes i politiskt syfte och att detta måste respekteras.

– Jag vet att han var förundrad över vad han såg och ville avslöja hur fantastisk vår gemensamma resa är, säger Fjellström om sin styvfars arbete.

Lifesite News har en annan uppfattning om den debatt som uppstod. Tidningen menar att Nilssons foton blev politiska på grund av abortindustrins försök att förneka mänskligheten hos de ofödda.

”Hans foton lämnar efter sig ett enormt arv, eftersom de visar den mäktiga sanningen: Ofödda bebisar är unika, levande, värdefulla mänskliga varelser och pro-liferörelsen är på vetenskapens och sanningens sida”, skriver nyhetssajten om artikeln i The Guardian.

De allra flesta bilderna är tagna på aborterade foster eller där det blivit missfall, uppger The Guardian.

Världen idag har av rättighetsskäl inte publicerat originalbilden, men den kan ses om man klickar på The Guardian-länken i texten.

Jag vet att han var förundrad över vad han såg och ville avslöja hur fantastisk vår gemensamma resa är.

Du har hållit fast vid mitt ord – brevet till Filadelfia

Det finns många församlingar som kallar sig själva Filadelfia; detta är fullt förståeligt. Både... tisdag 1/12 00:00

Adventshögtiden firades in digitalt

Svenska kyrkan. Årets adventsfirande i Svenska kyrkan hölls i mångt och mycket på nätet. Digitala gudstjänster... måndag 30/11 15:55

Älska mig mer än de andra

Böneskolan Strax innan Jesus lämnade lärjungarna för sin kommande himmelsfärd möter han dem vid Tiberiassjön.... tisdag 1/12 00:00

Förslag: Ersätt skolornas kösystem med lottning

Friskolor. För att komma till rätta med segregationen föreslår en utredning att kösystem till populära... måndag 30/11 13:45

Hur påverkas Europa och Israel av amerikanska presidentvalet?

Israelkommentar Trots juridiska efterspel och pågående rättstvister kring röstningsförfarande i det amerikanska...

Du har hållit fast vid mitt ord – brevet till Filadelfia

Det finns många församlingar som kallar sig själva Filadelfia; detta är fullt förståeligt. Både...