Nyheter

Förslag: Ta bort orden ”mor” och ”far” ur föräldrabalken

Att det krävs en kvinna och en man för att få barn kan bli otydligt i svensk lagstiftning framöver.
Att det krävs en kvinna och en man för att få barn kan bli otydligt i svensk lagstiftning framöver.

Begrepp som ”mor” och ”far” ska ersättas med ”förälder” i föräldrabalken. Det är förslaget i en utredning. ”Sveriges kvinnoorganisationer ser med stor oro på hur man inom svensk offentlig förvaltning och lagstiftning tycks vrida tillbaka klockan”, skriver representanter för ett 30-tal kvinnorättsgrupper som motsätter sig förslaget.

Publicerad Uppdaterad

I betänkandet för ”Alla tiders föräldraskap”, vars remisstid nyligen gått ut, finns förslag på att göra lagstiftningen kring föräldraskap i Sverige mer könsneutral. Där skriver man att begrepp som ”mor” och ”far” i föräldrabalken ska ersättas med ”förälder”. Mor och far ska inte ens användas när man behöver beskriva vilken av föräldrarna det gäller.

I stället ska formuleringen ”den förälder som har fött barnet” och ”den förälder som inte har fött barnet” användas när det är nödvändigt att göra åtskillnad mellan föräldrarna.

Bland remissvaren som kommit in finns viss kritik kring några av förslagen i betänkandet, men många ställer sig bakom att göra föräldrabalken mer könsneutral. Till exempel skriver representanter för lobbygrupperna RFSL och RFSU i Göteborgs-Posten att det är bra att tanken på kärnfamiljen mamma-pappa-barn ”skrotas”.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS