Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Forskare: Vaccin mot covid gör mer skada än nytta för unga

På grund av biverkningar gör det mer skada än nytta att kollektivt vaccinera yngre människor mot covid-19. Det menar en grupp amerikanska medicinska forskare som manar makthavare att sätta stopp för vaccinkrav för exempelvis studenter.

I Sverige resonerar Folkhälsomyndigheten nu på ett dylikt sätt, i alla fall när det gäller den fjärde dosen.

Nyheter · Publicerad 13:30, 29 sep 2022

Nio forskare från Harvard, University of Washington och flera andra välkända amerikanska universitet har publicerat en studie om nytta respektive biverkningar av vaccin mot covid-19. Forskarna skräder inte orden när de anser det vara ”etiskt oförsvarbart” att kräva vaccinering av unga och friska människor.

”Vaccinering som inte tar hänsyn till individuell hälsostatus och tidigare infektion är oetiskt”, skriver en av de nio experterna, den amerikanska epidemiologen Allison Krug, på Twitter.

I studien har man, utifrån data om registrerade biverkningar, dragit slutsatsen att så kallade boosterdoser av vaccin gör mer skada än nytta hos yngre människor. Trots detta kräver många amerikanska skolor att studenterna är vaccinerade med flera doser. 15 av USA:s delstater uppges visserligen bevilja undantag från vaccinering på grund av personlig övertygelse medan 44 delstater ger undantag av religiösa skäl. Men privata universitet behöver inte följa dessa statliga regler, uppger forskarna.

Forskargruppen hävdar att för varje ung covid-drabbad person som med hjälp av vaccin slipper sjukhusinläggning så drabbas 18 till 98 personer av biverkningar orsakade av vaccin. Med andra ord – skadan överstiger den tänkta nyttan. Därför menar forskarna att det är förkastligt att porta unga studenter som inte är vaccinerade och inte har tagit boosterdoser.

”De vetenskapliga rönen visar vad sunt förnuft har berättat för oss i två år: mRNA-vaccinerna är i princip värdelösa för unga, friska vuxna”, skriver forskarna i sin rapport.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten (FHM) gång på gång uppmanat alla svenskar att vaccinera sig med flera doser, men nu har det börjat låta lite annorlunda. När SVT nyligen berättade att FHM inte rekommenderar någon fjärde dos till friska personer under 65 år sade Sara Byfors, enhetschef på FHM, så här:

– Om det inte finns något behov och man inte behöver det här skyddet så ska vi inte rekommendera att man tar ett läkemedel eller en vaccination. Dels tar det resurser från vården, dels så finns det biverkningar av vaccin för individen.

Hon påpekar att biverkningarna inte är många, men menar att de måste vägas in i ekvationen.

– När nyttan inte bedöms vara stor finns det ingen anledning att rekommendera det i nuläget.

SVT-reportern påpekar då att smittspridningen går upp.

– Ja, men vi vet ju också att vaccinen inte skyddar särskilt väl mot att bli infekterad av covid-19. Det skyddar framför allt mot allvarlig sjukdom och död, säger Sara Byfors.

Vi vet ju också att vaccinen inte skyddar särskilt väl mot att bli infekterad av covid-19.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00