På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Pastor Yousef Nadarkhani.

Förneka Kristus – eller dö

Att avsvärja sig tron på Jesus. Det är det enda som kan rädda livet på Yousef Nadarkhani. Annars är det, enligt Irans högsta domstol, fritt fram att avrätta den 33-årige pastorn. Hans brott: avfall från islam och evangelisering bland muslimer.

Nyheter · Publicerad 09:40, 1 aug 2011

Högsta domstolen bekräftar därmed domen i en lägre instans i pastorns hemstad Rasht, i norra Iran, som tidigare dömt Nadarkhani till döden genom hängning. Högsta domstolen bad i och för sig samtidigt domstolen i Rasht att ännu en gång se lite närmare på några procedurfel i fallet, men de lokala domarna gavs också fria händer att frige Nadarkhani, avrätta honom eller ge honom en ny rättegång i höst.

Men eftersom rätten i Rasht baserade dödsdomen på fatwor, utfärdade av tunga namn som ayatolla Khomeni, den iranska revolutionens fader, ayatolla Khamenei och Makarem Shirazi, dagens mest inflytelserika religiösa ledare i Iran, är det troligt att Högsta domstolen valde att inte upphäva domen av rädsla för kontroverser. Detta enligt organisationen Christian solidarity worldwide (CSW), som fått ta del av det dokument som Högsta domstolen har utfärdat.
Pastor Nadarkhani, som är ledare för den evangeliska kyrkan i Iran, arresterades redan 2009 och anklagades då för att ha protesterat mot islams monopol på religionsundervisningen i skolorna. Men senare ändrades anklagelserna till de ovan nämnda.
I september i fjol befanns han skyldig till avfall från islam och dömdes till döden. CSW konstaterar att rättens beslut strider mot paragraf 23 i den iranska grundlagen, enligt vilken ingen får ofredas eller tillrättavisas på grund av en tro som enda skäl.
Sedan november 2010 har pastorn suttit i Lakan-fängelset i Rasht. Domen överklagades, men utan framgång. 2006 fängslades Yousef Nadarkhani, anklagad för avfall från islam och evangelisering, men släpptes efter två veckor.

Irans regering har inte avrättat någon på grund av avfall från islam sedan 1990, då pastorn i Assemblies of God, Hossein Soodman, dömdes till döden genom hängning av en shariadomstol.

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier