Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Pastor Yousef Nadarkhani.

Förneka Kristus – eller dö

Att avsvärja sig tron på Jesus. Det är det enda som kan rädda livet på Yousef Nadarkhani. Annars är det, enligt Irans högsta domstol, fritt fram att avrätta den 33-årige pastorn. Hans brott: avfall från islam och evangelisering bland muslimer.

Nyheter · Publicerad 09:40, 1 aug 2011

Högsta domstolen bekräftar därmed domen i en lägre instans i pastorns hemstad Rasht, i norra Iran, som tidigare dömt Nadarkhani till döden genom hängning. Högsta domstolen bad i och för sig samtidigt domstolen i Rasht att ännu en gång se lite närmare på några procedurfel i fallet, men de lokala domarna gavs också fria händer att frige Nadarkhani, avrätta honom eller ge honom en ny rättegång i höst.

Men eftersom rätten i Rasht baserade dödsdomen på fatwor, utfärdade av tunga namn som ayatolla Khomeni, den iranska revolutionens fader, ayatolla Khamenei och Makarem Shirazi, dagens mest inflytelserika religiösa ledare i Iran, är det troligt att Högsta domstolen valde att inte upphäva domen av rädsla för kontroverser. Detta enligt organisationen Christian solidarity worldwide (CSW), som fått ta del av det dokument som Högsta domstolen har utfärdat.
Pastor Nadarkhani, som är ledare för den evangeliska kyrkan i Iran, arresterades redan 2009 och anklagades då för att ha protesterat mot islams monopol på religionsundervisningen i skolorna. Men senare ändrades anklagelserna till de ovan nämnda.
I september i fjol befanns han skyldig till avfall från islam och dömdes till döden. CSW konstaterar att rättens beslut strider mot paragraf 23 i den iranska grundlagen, enligt vilken ingen får ofredas eller tillrättavisas på grund av en tro som enda skäl.
Sedan november 2010 har pastorn suttit i Lakan-fängelset i Rasht. Domen överklagades, men utan framgång. 2006 fängslades Yousef Nadarkhani, anklagad för avfall från islam och evangelisering, men släpptes efter två veckor.

Irans regering har inte avrättat någon på grund av avfall från islam sedan 1990, då pastorn i Assemblies of God, Hossein Soodman, dömdes till döden genom hängning av en shariadomstol.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier