Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

En fågelkvinna, med utstående ögon, stripigt hår och ett galet leende. Så igenkänns den "Momo" som via olika konton bland annat triggar unga att begå kränkande handlingar mot andra. Foto: Erik Nylander / TT

Föräldrar och barn varnas för utmaningslek på nätet

Föräldrar i Värmdö kommun varnas just nu för utmaningsleken Momo, som kan leda till hot och kränkningar. Journalisten Jack Werner, som startade Viralgranskaren, är en av många som vill tona ner oron.

Nyheter · Publicerad 17:04, 25 sep 2018

De senaste månaderna har alltmer skrivits om "Momo"-fenomentet, som enligt en del uppgifter kan kopplas till självmord bland barn i Indien, Argentina och Mexiko. I vissa länder har polisen gått ut med uppmaningar om att inte svara om man blir kontaktad av en okänd person som kallar sig "Momo".

Det handlar om konton, framför allt på appen Whatsapp, som kal­lar sig för "Momo", och som uppges skicka ut skrämmande bilder och uppmaningar att utföra olika utmaningar.

Kontona använder sig av en bild på en staty som föreställer en fågelkvinna, med utstående ögon, stripigt hår och ett galet leende.

I Sverige har fenomenet bland annat uppmärksammats av en skolchef i Värmdö, Mats Lundström. I ett brev som cirkulerat på Facebook uppmanar han föräldrar att tala med sina barn om utmaningsleken, som enligt honom sprids på sociala medier så som Whatsapp, Instagram och Facebook.

"Utmaningsleken går ut på att man kontaktar 'momo' via något av de sociala medier/arenor som våra ungdomar rör sig på," skriver Mats Lundström.

"Ungdomarna får till en början oskyldiga utmaningar likställt med att snatta äpplen från grannens tomt, men utmaningarna eskalerar fort och övergår i kränkande behandling och maktutövningar mot okända, djur, kamrater och familjemedlemmar".

När ungdomarna vill dra sig ur leken och kontakten med ”momo” blir de av avsändaren hotade och skrämda till att fortsätta kontakten, tillägger han.

Washington Post är en av flera tidningar vars reportrar förgäves sökt kontakt anonymt med något av de Momo-konton som spridits i sociala medier. Och som landar i att det troligen är enskilda personer som sporras av uppmärksamheten till att lägga upp Momo-konton för att skrämma upp människor.

"Momo-grejen liknar just nu mest en urban legend", säger you­tubern ReignBot, som specialiserat sig på att undersöka skrämmande fenomen på nätet.

Detsamma menar den svenske journalisten Jack Werner, som varit med om att starta Viralgranskaren.

"Momo är inte en enda person som sitter och hotar och skrämmer, utan en idé som en massa människor iklätt sig och som har förvandlats till ett självspelande piano: barnen som närmar sig figuren förväntar sig att bli skrämda och de som tyckt det är roligt att skrämma barn har gjort det igen," skriver han på sin blogg.

"Momo kan inte hacka din telefon eller på något magiskt sätt förmå ditt barn till skadebeteende eller självmord: ett barn som mår bra och som har god kontakt med vuxna i sin omgivning klarar sig igenom ett skräckinjagande möte på internet."

Jag ville förnimma en bråkdel av det som slavarna nästan ständigt måste ha känt.

Gästkrönika Härom veckan deltog jag i en krigsminneshelg bredvid Hitlers största slavprojekt i Norge. Det var en gripande upplevelse, som även svenska skolelever... tisdag 15/10 00:00

Stefan Salmonsson blir pastor i Norge

Församling. Reseevangelisten Stefan Salmonsson, som tidigare varit pastor inom Trosrörelsen i Sverige, har nu installerats som pastor i Sarpsborg i Norge. Han... söndag 13/10 15:00

Kristen tro visar vägen till försoning och fred

Ledare Årets fredspristagare heter Abiy Ahmed. Även om han tillhörde förhandsfavoriterna till priset är han inte lika känd i Sverige och svensk kristenhet... tisdag 15/10 00:00