Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

En fågelkvinna, med utstående ögon, stripigt hår och ett galet leende. Så igenkänns den "Momo" som via olika konton bland annat triggar unga att begå kränkande handlingar mot andra. Foto: Erik Nylander / TT

Föräldrar och barn varnas för utmaningslek på nätet

Föräldrar i Värmdö kommun varnas just nu för utmaningsleken Momo, som kan leda till hot och kränkningar. Journalisten Jack Werner, som startade Viralgranskaren, är en av många som vill tona ner oron.

Nyheter · Publicerad 17:04, 25 sep 2018

De senaste månaderna har alltmer skrivits om "Momo"-fenomentet, som enligt en del uppgifter kan kopplas till självmord bland barn i Indien, Argentina och Mexiko. I vissa länder har polisen gått ut med uppmaningar om att inte svara om man blir kontaktad av en okänd person som kallar sig "Momo".

Det handlar om konton, framför allt på appen Whatsapp, som kal­lar sig för "Momo", och som uppges skicka ut skrämmande bilder och uppmaningar att utföra olika utmaningar.

Kontona använder sig av en bild på en staty som föreställer en fågelkvinna, med utstående ögon, stripigt hår och ett galet leende.

I Sverige har fenomenet bland annat uppmärksammats av en skolchef i Värmdö, Mats Lundström. I ett brev som cirkulerat på Facebook uppmanar han föräldrar att tala med sina barn om utmaningsleken, som enligt honom sprids på sociala medier så som Whatsapp, Instagram och Facebook.

"Utmaningsleken går ut på att man kontaktar 'momo' via något av de sociala medier/arenor som våra ungdomar rör sig på," skriver Mats Lundström.

"Ungdomarna får till en början oskyldiga utmaningar likställt med att snatta äpplen från grannens tomt, men utmaningarna eskalerar fort och övergår i kränkande behandling och maktutövningar mot okända, djur, kamrater och familjemedlemmar".

När ungdomarna vill dra sig ur leken och kontakten med ”momo” blir de av avsändaren hotade och skrämda till att fortsätta kontakten, tillägger han.

Washington Post är en av flera tidningar vars reportrar förgäves sökt kontakt anonymt med något av de Momo-konton som spridits i sociala medier. Och som landar i att det troligen är enskilda personer som sporras av uppmärksamheten till att lägga upp Momo-konton för att skrämma upp människor.

"Momo-grejen liknar just nu mest en urban legend", säger you­tubern ReignBot, som specialiserat sig på att undersöka skrämmande fenomen på nätet.

Detsamma menar den svenske journalisten Jack Werner, som varit med om att starta Viralgranskaren.

"Momo är inte en enda person som sitter och hotar och skrämmer, utan en idé som en massa människor iklätt sig och som har förvandlats till ett självspelande piano: barnen som närmar sig figuren förväntar sig att bli skrämda och de som tyckt det är roligt att skrämma barn har gjort det igen," skriver han på sin blogg.

"Momo kan inte hacka din telefon eller på något magiskt sätt förmå ditt barn till skadebeteende eller självmord: ett barn som mår bra och som har god kontakt med vuxna i sin omgivning klarar sig igenom ett skräckinjagande möte på internet."

I landet lagom vill vi varken dansa eller gråta.

Ledarkrönika Den religiösa eliten på Jesu tid skakade på huvudet åt den oborstade Johannes Döparen. Den där högljudda ökenprofeten som med skarpa ord vågade...

Med Gud finns det hopp mitt i virusoron

Ledare För varje dag rapporteras just nu allt fler smittade och avlidna av Coronaviruset. Samtidigt är det fortlöpande allt fler gränser som stängs, allt...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Skapa utrymme och ge plats för den generation som kommer efter oss.

Inför söndag Ps.31:2–6 Under några härligt intensiva dagar har jag haft den stora förmånen att få vara i Hemsedal tillsammans med drygt femtio tonåringar. Vilken...

Pengar att spara på rätt bredband

Vardag Bredbandspriserna sjönk marginellt förra året. Men det finns pengar att spara. Prisskillnaderna mellan operatörerna är fortfarande stora.

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...