Nyheter

Finns det ett bortglömt vapen som biter på gängens pistoler?

Tidigare var han en del av gängens våldsamma konflikter. I dag lever han ett vanligt familjeliv och samlar stökiga killar till bön. I ett specialavsnitt av Veckans nyheter berättar René Lobos vad det var som fick honom att lämna gängkriminaliteten. Gäst i programmet är även böneledaren Patricia Ask som är övertygad om att polisens och politikernas lösningar på våldsspiralen aldrig kommer vara nog.

Publicerad Uppdaterad

Det eskalerande gängvåldet är i fokus i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Förutom Sven Almkvist deltar René Lobos, före detta gängkriminell, och Patricia Ask, ledare i bönenätverket ”Hopp för Järva”.

René Lobos berättar hur han själv hamnade i gängkriminalitet och hur han kom ur det. – Efter några år märker man att det inte finns något som kan täppa igen det där [tomrummet som man försöker fylla]. Vad är det jag söker? Vad är det jag jagar efter? säger han.

Lobos berättar vidare om mötet med en fängelsepastor och en kamp om att göra det rätta på utsidan av fängelsemurarna.

I dag hjälper han unga killar ut ur gängkriminaliteten, och har bönesamlingar som lockar många av de stökiga killarna. På dessa bönesamlingar finns det en tydlig regel: Inga vapen.

– Jag har sagt till dem: ”Här tror vi inte på en Kalasjnikov eller Glock 19. Här tror vi på Jesus.”

Patricia Ask berättar att hon och hennes bönemedarbetare ber för orterna på Järvafältet varje dag och att de har fått se dramatiska förändringar: Sedan de började be har våldet gått ner markant. Själv är hon övertygad om att det är bönerna som gör skillnad.

– Det är en andlig kamp – det finns något ont och det finns något gott, och de här strider mot varandra, säger hon och får medhåll av René Lobos.

I programmet diskuteras även hur den som har fått sin mamma mördad ska kunna släppa hämndbegäret, hur vi får fler närvarande pappor och hur den som sover med en pistol bredvid kudden ska kunna få frid.

I slutet av programmet svarar Sven Almkvist som vanligt på en teologisk fråga. Den här gången går ämnet i linje med det övriga programmet – det handlar om huruvida det finns onda andefurstar som håller olika riken i sitt grepp.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag runt klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS