Säkerhet

Finland stänger hela gränsen mot Ryssland

Många migranter har tagit sig till Finlands gräns den senaste tiden.

Finland stänger den sista öppna gränsövergången mot Ryssland, meddelar landets statsminister Petteri Orpo. Beskedet kommer efter att flera hundra asylsökande har kommit till gränsövergångarna mellan Ryssland och Finland de senaste veckorna.

Publicerad

Finlands 1 340 kilometer långa gräns mot Ryssland är den längsta i Europa. De nio gränsövergångarna mot Ryssland har successivt stängts den senaste tiden – och endast gränsstationen i Raja-Jooseppi i Lappland har lämnats öppen. 

Nu stänger Finland hela östgränsen, meddelade statsminister Petteri Orpo (Saml) och inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) vid en snabbt inkallad pressträff på tisdagen, enligt Hufvudstadsbladet.

Beslutet innebär att gränsen kommer att stängas för all trafik förutom godstrafik under två veckors tid.

Beskedet kommer efter att flera hundra asylsökande under de senaste veckorna har kommit till gränsövergångarna mellan Ryssland och Finland – vilket av finska myndigheter har benämnts som ett försök till en hybridattack. Många av de asylsökande har anlänt på cykel, då man inte får korsa gränsen till fots.

Finlands gränsbevakning har de senaste dagarna byggt temporära stängsel vid två av landets gränsövergångar mot Ryssland, och EU har även skickat 50 gränsvakter via Frontex för att bistå landet.

Det finns nio gränsövergångar mellan Finland och Ryssland.

Enligt källor ville Finlands regering stänga hela gränsen redan förra veckan, men detta förkastades av biträdande justitiekanslern. Skälet var att det inte skulle trygga asylrätten som den fastställts i lagen och i internationella konventioner.

Den här gången har justitiekanslern gett klartecken, uppger Petteri Orpo och Mari Rantanen och hänvisar till att Finlands säkerhet är hotad.

Powered by Labrador CMS