Nyheter

Film om islam stoppas efter stora muslimska protester

Protester utanför biografer i Storbritannien har lett till att en film om Muhammeds dotter Fatima stoppats. Foto: Alastair Grant/AP/TT
Protester utanför biografer i Storbritannien har lett till att en film om Muhammeds dotter Fatima stoppats. Foto: Alastair Grant/AP/TT
Foto: Enlightened Kingdom
Foto: Enlightened Kingdom

Den brittiska filmen The Lady of Heaven, som handlar om Muhammeds dotter Fatima, kan inte längre ses i Storbritannien. Filmen hade premiär den 3 juni, men efter muslimska protester utanför biograferna stoppade biografkedjan Cineworld visningarna.

Publicerad Uppdaterad

[Biograferna] tvingas i praktiken att följa religiösa hädelselagar.

Stephen Evansn vd National Secular Society

The Lady of Heaven, regisserad av Eli King, skildrar en pojke vars mor mördas av IS i Irak, och hur han därefter upptäcker den 400 år gamla berättelsen om Fatima. Filmen är gjord ur ett shiamuslimskt perspektiv, och skildrar maktstriden efter islams förgrundsgestalt Muhammeds död.

För att inte reta upp troende muslimer visas aldrig Fatimas ansikte, medan bland andra Muhammeds ansikte skapats genom en dator.

Ändå har filmen väckt starka reaktioner bland muslimer.

Nyligen blev det känt att filmen stoppas i Marocko, där den varken kommer att få visas i kommersiella eller kulturella sammanhang, något som meddelades av den marockanska filmmyndigheten CCM.

Detta eftersom man anser att filmen är en ”flagrant förfalskning av etablerade fakta om islams historia”, skriver CCM i ett uttalande.

Och nu har även Storbritannien valt att stoppa filmen – något som skett efter omfattande protester.

– På grund av incidenter relaterade till visningar av The Lady of Heaven har vi beslutat att ställa in planerade visningar av filmen i hela landet, av hänsyn till våra anställdas och våra besökare säkerhet, säger en talesperson för Cineworld till National Secular Society.

Filmens producent, Malik Shlibak, har inget emot att människor upprörs över filmen.

– Men jag anser det oacceptabelt att de kräver att filmen ska tas ner ner från biografer i det här landet för att de känner sig kränkta, säger han till National Secular Society.

– De här grupperna har nu fått makten att diktera vad britterna kan se och inte se i sina biografer.

National Secular Society anser att yttrandefriheten i Storbritannien är hotad.

– [Biograferna] tvingas i praktiken att följa religiösa hädelselagar, säger organisaitonens vd Stephen Evans.

– Men att anpassa sig till deras krav kommer bara att uppmuntra de religiösa extremisterna att rikta fler hot mot dem som visar konstnärliga verk som de inte gillar.

Flera muslimska länder har dömt ut filmen som blasfemisk. Dit hör Egypten, Pakistan, Iran och Irak.

Powered by Labrador CMS