Nyheter

FHM underdrev smittspridningen i höstas

Statsepidemiolog Anders Tegnell ville inte skrämma upp svenska folket i höstas. Foto: Amir Nabizadeh/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell ville inte skrämma upp svenska folket i höstas. Foto: Amir Nabizadeh/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell ville inte skrämma svenska folket i höstas. Foto: Pontus Lundahl/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell ville inte skrämma svenska folket i höstas. Foto: Pontus Lundahl/TT

När smittspridningen tog fart efter sommaren sköt antalet fall snabbt i höjden. Ändå beskrev Folkhälsomyndigheten i september förloppet som en ”liten försiktig ökning”, rapporterar Sveriges Radio. Också uttalanden om att rekommendationerna efterlevdes väl visar sig strida mot då befintliga uppgifter.

Publicerad Uppdaterad

Efter sommaren blossade spridningen av coronaviruset upp igen, och flera undersökningar pekade mot att svenskarna följde myndigheternas rekommendationer allt sämre. Men Sveriges Radio menar i en granskning att denna verkligheten inte speglades i Folkhälsomyndighetens externa kommunikation.

”Folkhälsomyndigheten visade upp en mer positiv bild av utvecklingen än som verkligen var fallet”, uppger SR.

På en presskonferens den 24 september sade statsepidemiolog Anders Tegnell att smittan låg på ”en ganska stabil nivå på de allra flesta ställen men en liten försiktig ökning” och ”inte alls så dramatisk som man ser i många andra länder i Europa”.

Men fallen ökade då med 35 procent, enligt SR.

Tegnell spred också budskapet att restriktionerna följdes ”väldigt väl”.

SR påpekar dock att det fanns undersökningar från flera olika håll som i stället visade att svenskarna sedan början av sommaren följde rekommendationerna allt sämre.

Eftersom coronapandemins utveckling avgörs av allmänhetens följsamhet borde FHM ha kommunicerat annorlunda, säger Tove Fall, professor i epidemiologi, till SR. 

– Det är hela tiden en balans hur mycket man då ska trycka på, så att säga skrämmas, och hur mycket man ska använda morötter och tala om att vi gör faktiskt ett bra jobb, säger Anders Tegnell till SR om varför FHM kommunicerade som man gjorde.

Enligt honom handlar det om vilka signaler som skickas till befolkningen.

– Skickar man då signalen att det är helt meningslöst, att här brakar det iväg ändå, trots att vi arbetar och sliter, då har det också effekt.

– Efteråt går det alltid att säga att hade vi skrikit varg då så kanske det hade gjort skillnad, men det vet vi inte.

Powered by Labrador CMS