Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på Rosenbad. Personer över 65 år och vuxna i riskgrupp rekommenderas en femte dos mot covid-19 i höst. Foto: Lars Schröder/TT

Femte vaccindos i höst för alla över 65 år

Personer över 65 år och vuxna i riskgrupp rekommenderas en femte dos mot covid-19 i höst.

– Pandemin är inte över, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Nyheter · Publicerad 19:00, 24 maj 2022

Det är fortsatt viktigt att vaccinera mot covid-19, framhåller socialminister Lena Hallengren på en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Karin Tegmark Wisell.

– Vaccinet är vårt skarpaste verktyg för att förhindra allvarlig sjukdom och död, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten ser en risk för ökad smittspridning i höst och vinter. Rekommendationen för hösten är därför att personer över 65 år och andra vuxna med riskfaktorer ska ta ytterligare en påfyllnadsdos med vaccin. Bland riskfaktorer nämner hon graviditet och individer med hjärt-kärlsjukdom.

Ambitionen är att regionerna ska kunna börja med de femte doserna den 1 september, och att de äldsta då står först i kön.

Övriga vuxna i gruppen 18 till 64 år kan ta en fjärde dos kostnadsfritt om de önskar, men det är inte en allmän rekommendation från Folkhälsomyndighetens sida.

– Vinsterna med en höstdos är begränsad för den här gruppen, säger Karin Tegmark Wisell.

– Men det kan finnas enskilda individer som till exempel närmar sig 65 och känner att de vill fylla på, då tycker vi att man ska ha möjlighet till det. Det kan handla om att man bor tillsammans med någon som är äldre eller är i en riskgrupp, säger hon.

Folkhälsomyndigheten kommer att tillsammans med regionerna ta fram kommunikation och lägga upp strategier för hur höstens vaccinationer ska går till.

Enligt Karin Tegmark Wisell är Sverige bättre rustat i dag jämfört med tidigare i pandemin, eftersom de allra flesta har vaccinerat sig eller har genomgått covid-19-infektion.

– Vi har en god immunitet i samhället och ett bra skydd, säger hon.

Myndighetens nuvarande råd om att barn under tolv år inte bör vaccinera sig står kvar. Bara barn över fem med särskilda riskfaktorer rekommenderas vaccinera sig. Alla som är tolv år och äldre rekommenderas två doser, och alla som är 18 år och äldre rekommenderas en tredje dos.

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har tidigare sagt att upprepade så kallade boosterdoser av vaccin mot covid-19 riskerar att överbelasta människors immunförsvar, vilket även Världen idag skrivit om.

Rekommendationer från den 1 september 2022

• Vuxna 65 år och äldre samt personer i riskgrupp från 18 års ålder rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong.
Rekommendationen gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom: gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom, med fler (se lista på Folkhälsomyndighetens sida).

• Barn 12–17 år rekommenderas vaccination med två doser (nuvarande rekommendation kvarstår). Utöver det rekommenderas barn i särskilda grupper vaccination från fem års ålder (enligt nuvarande rekommendation). Barnläkarföreningen listar vilka grupper som är aktuella.

• Vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser (enligt nuvarande rekommendation). Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos fyra, inför kommande säsong kan göra det. Regionerna bör tillhandahålla vaccin för alla vuxna som vill ha en fjärde dos, och vaccin till dos ett–tre för den som inte har tagit dessa.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10