Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Fel om ”hatmöte” när media angrep Adaktusson

Flera medier och debattörer kallar det möte som Lars Adaktusson (KD) deltog på nyligen för ”hatmöte”. Men definitionen hatmöte bygger på felaktig information. – Vi kategoriserar inte grupper på det sättet, säger man på Amnesty, som påstås ligga bakom hatgruppsstämplingen.

Nyheter · Publicerad 11:11, 18 apr 2019

”Lars Adaktusson (KD) huvudtalare – på hatmöte” skrev tidningen ETC angående att riksdagsledamoten deltog på Political Network for Values konferens i Colombia den 4–5 april. Konferensen var ett forum för krafter som vill lyfta familjen, äktenskapet, försvaret av livet och religionsfrihet, och Lars Adaktusson höll ett tal om utsatta kristna i världen.

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg var inte sen att hänga på ETC:s rapportering.

”Lars Adaktusson bör avgå efter hatmötet”, skrev han i en ledartext.

Även Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin kallade konferensen för ”hatmöte”, liksom Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

På konferensen deltog bland annat Jaime Mayor Oreja, som tidigare ska ha kallat Francos fascistiska diktatur för ”en extraordinärt fridfull period”. Även Ungerns familjeminister Katalin Novák, som arbetar mot abort och för att fler ungerska barn ska födas, var på plats. Under mötet ska arrangörens ordförande Brian Brown ha pekat ut filantropen George Soros som en huvudfiende.

Att mötet skulle ha varit ett hatmöte verkar det dock finnas lite belägg för.

Nyhetsbyrån Omni, som återger ETC:s rapportering, skriver att Amnesty har klassat Political Network for Value som en hatgrupp. Detta stämmer dock inte.

– Vi kategoriserar inte grupper på det sättet, säger Maja Åberg på Amnestys Sverigekontor till Världen idag, och påpekar att hon själv reagerade på formuleringen i media.

ETC skriver i själva verket heller aldrig att Amnesty har klassat Political Network for Value som en hatgrupp. Däremot skriver tidningen att World Congress of Families (WCF) – en helt annan konferens som Brian Brown har arrangerat – klassas som hatgrupp av Amnesty.

Men detta stämmer inte heller, enligt Amnesty. Däremot har Amnestys Italienkontor kritiserat WCF på grund av uttalanden som anses vara ett hot mot hbtq-personers rättigheter och fri abort.

Världen idag tar kontakt med ETC för att höra varför de väljer att använda ordet ”hatmöte” och vad i mötet som var hatiskt.

– Ja, vi kallar det hatmöte. Utifrån budskap och kontext. Som att ordföranden har hyllat fascism och en ledamot i sitt tal direkt pekade ut finansmannen George Soros som fiende, skriver chefredaktören Andreas Gustavsson i ett mejl.

Amnesty säger att de inte klassificerar organisationer – ändå skriver ni att de klassar World Congress of Families som en hatgrupp. Kan man lita på det ni skriver?

– Amnesty International Italien har kallat WCF ”människorättsfientlig”, apropå att Amnesty inte skulle definiera organisationer. Men ja, det är oprecist att extrapolera detta till hatgrupp. Vad gäller trovärdigheten i vår journalistik är det naturligtvis upp till läsare att bedöma, skriver Andreas Gustavsson.

Han hänvisar även till Southern Poverty Law Center, men verkar inte känna till den kritik som finns i USA mot denna organisation (se artikel intill).

Världen idag tar även kontakt med Aftonbladets Anders Lindberg för att höra varför han använder ordet ”hatmöte”.

– Begreppet ”hatmöte” myntades av ETC. Jag tycker det är ett passande begrepp främst sett till vilka grupper som samlas i nätverket. Jag nämner ett par av grupperna i min text, skriver han i ett mejl.

Världen idag försöker vidare nå Margot Wallström för att höra varifrån hon fått definitionen ”hatmöte”.

– Enligt uppgift sades hatiska och hetsande saker bland annat om George Soros och mot journalister, skriver hennes pressekreterare Elin Tibell.

Amnesty International Italien har kallat WCF ”människorätts-fientlig”. Men ja, det är oprecist att extrapolera detta till hatgrupp.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...