På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

En uppblåsbar ortodox kyrka tas nu i bruk i den ryska armén, komplett med fallskärmshoppande präster. Foto: Ria Novosti

Fallskärmskyrka i ryska armén

Den ryska militären har introducerat en luftlandsatt uppblåsbar tältkyrka, för att betjäna de ortodoxa kristna som tjänstgör i armén och flottan. Präster har också tränats i fallskärmshoppning för att tjänstgöra i den mycket mobila kyrkan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 apr 2013

Soldaterna i den ryska armén ska få nu andlig uppbackning ute i fält. Officiella ryska nyhetsbyrån Ria Novosti visade i helgen foton på fallskärmsjägare under en övning, och bland soldaterna fanns fallskärmspräster med en "mobil katedral". Fallskärmskaplanerna utgör en preliminär grupp på 12 ortodoxa präster, men målet är att armén och flottan ska få totalt 400 kaplaner, skriver Ria Novosti.
En talesman för Västra militärdistriktet säger till nyhetsbyrån att fallskärmsprästernas främsta uppgift är att "möta de andliga behoven hos militärpersonal och att förbättra moralen och disciplinen i militära enheter", skriver Christian Post.

Den mobila kyrkan består av ett uppblåsbart tält som landsätts med fallskärm, med samma utrustning som används för att landsätta tunga militära laster. Kyrkan, som väger omkring ett ton, tar en timme att blåsa upp och är komplett utrustad med ikoner och allt annat som behövs för en fullständig ortodox gudstjänst.
Enligt ryska militären är det här den första mobila kyrkan för militärt bruk. I Israel har dock armén sedan 2011 en mobil synagoga, påpekar The Guardian.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Världen idag AB fick ny styrelseordförande

Världen idag. Per-Olof Eurell avgick som ordförande för Världen idags styrelse i samband med torsdagens... fredag 7/5 16:35

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier