I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Experter tror att immunitetspass kan bli krav för event och resor

En del länder och flygbolag kräver redan i dag ett negativt coronatest för inresa, och det talas om krav på vaccinationsintyg för exempelvis biobesök och restaurangbesök. Allteftersom vaccinationerna mot covid-19 kommer igång ställs nu frågan om vad en vaccination betyder för den enskilda personen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 13 jan 2021

Att vaccinera sig mot covid-19 är frivilligt i Sverige och de flesta andra länder. Ändå blir det i praktiken fördelar för dem som väljer att ta vaccinet, framför allt när det handlar om resande.

Redan i dag finns det länder som bara släpper in personer som kan visa att de är virus-fria. Och det australiensiska flygbolaget Qantas har kungjort att bara passagerare som kan bevisa att de är vaccinerade ska få flyga med dem på internationella resor.

Flera flygbolag och flygplatser har dessutom ställt sig bakom en av två mobilappar som tagits fram för att en passagerare ska kunna visa att man testat negativt för covid-19, eller att man har vaccinerat sig mot sjukdomen.

Vaccinpasset Commonpass lanserades för allmänheten i december 2020, skriver Svenska Yle, medan den internationella luftfartsunionens vaccinpass IATA Travel Pass lanseras i början av detta år.

Både i Frankrike och Tyskland diskuteras så kallade vaccin- eller immunitetspass, alltså dokument som bevisar att man är coronavaccinerad. Det skulle man behöva visa upp innan man kan gå på restauranger, barer, biografer och museum, eller för att få lov att färdas med allmänna transportmedel som tunnelbana och buss.

Både Frank Ulrich Montgomery, ordförande för den internationella läkarorganisationen World Medical Association, och Thomas Mertens, virolog och chef för Tyskland särskilda vaccineringskommission (STIKO), tror att det på sikt kommer ”något slags immunitets-pass”.

– Men det är immuniteten som räknas, inte vaccinationen, och än finns det inget genomgripande bevis för [långvarig] immunitet. Tills vi har det kan man inte inte diskutera privilegier för dem som är immuna, säger Frank Ulrich Montgomery i en inspelad intervju med Bloomberg.

I Schweiz har man enligt Svenska Dagbladet talat om ett vaccinkrav för dem som vill gå på stora evenemang, som konserter, festivaler och sportevenemang.

Många tror att det är näringslivet som kommer att trycka på för att få fram vaccinpass, som ett sätt att få till stånd en normalisering av varu- och tjänstesektorn. I USA har flera företag börjat utveckla online-system där användarna kan ladda upp sin vaccinationsinformation, rapporterar Deutsche Welle.

I Sverige började man i somras göra undantag i besöksförbundet inom äldrevården för personer som kunde visa att de hade antikroppar. Men trots att vaccinationerna nu har börjat så talas det inte om särskilda fördelar för personer som tagit vaccinet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Expressen att man möjligen tror att vaccinationsintyg kan bli aktuellt för resor, men vill i övrigt inte uttala sig.

– Inte helt lätt att bestämma sig för något sådant, men det är heller inte vi som äger hela frågan, säger han till Expressen och påpekar att det också är en fråga om jämlikhet, eftersom det kommer finnas personer som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl.

Inte helt lätt att bestämma sig för något sådant, men det är heller inte vi som äger hela frågan.

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00