I Finland räknar man med att 10 000 personer kommer dö till följd av coronaviruset, sade SVT:s Finlandskorrespondent i måndags. I Storbritannien, vars smittbekämpningsstrategi jämförts med Sveriges, har man som mål att max 20 000 av landets cirka 66 miljoner invånare ska dö till följd av viruset, uppger TT.
Svenska myndigheter har, så vitt Världen idag känner till, inte gått ut med någon siffra på hur många som kan väntas dö i Sverige, men Folkhälsomyndigheten uppger att virusets dödlighet är ungefär 1–2 procent av de infekterade. Myndigheten betonar dock att det är troligt att fler bär på viruset än vad som rapporterats, och att siffran på dödlighet därmed kan komma att sjunka.
Klart står i alla fall att de flesta som dör till följd av coronaviruset är äldre personer som inte sällan har underliggande sjukdomar – i Italien är medelåldern hos dem som dött 81 år, rapporterar flera medier.
I söndags gick Annika Linde, före detta statsepidemiolog, ut och sade att Folkhälsomyndighetens strategi är att låta så många svenskar som möjligt smittas av coronaviruset för att uppnå så kallad flockimmunitet. Flockimmunitet innebär att en så stor andel av befolkningen blir immun mot ett virus att smittan får svårt att spridas vidare.
Hur stor andel av befolkningen som behöver bli immun för att flockimmunitet ska uppstå varierar mellan olika sjukdomar från 80 till 95 procent, skriver TT. Samtidigt uppger Folkhälsomyndigheten att coronavirusets dödlighet är ungefär 1–2 procent av de infekterade, men att siffran kan vara lägre på grund av att alla som är smittade inte kommer till myndigheternas kännedom.
Nuvarande statsepidemiolog Anders Tegnell, som kritiserats för saktfärdiga åtgärder mot utbrottet, svarar inte ja på frågan om strategin är att låta så många som möjligt bli smittade.
– Nej, i alla fall inte att det ska ske så snabbt som möjligt. Däremot börjar vi nå en förståelse för att viruset inte kommer att sluta spridas förrän vi når flockimmunitet. Men det måste ske lugnt, sakta och kontrollerat så att sjukvården hinner med att hantera det, vi ska inte skynda på det, säger han till TT.
Från flera håll har det kommit skarp kritik mot den svenska hanteringen av coronautbrottet. Bland annat har Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, sagt att Sverige snart kan se ut som Italien om inte kraftigare åtgärder vidtas.
Nu kliver virologiprofessorn Anders Vahlne, tillsammans med tre andra professorer, fram i en debattartikel i Göteborgs-Posten och skriver att den svenska strategin att låta viruset spridas är cynisk.
”Hur åstadkommer man immunitet när virus nu sprids okontrollerat och drabbar de mest sårbara människorna i befolkningen? Frågan är hur detta ska kunna ske utan att smittan sprids till riskgrupperna där dödligheten är hög. Är de äldre och svaga en förlorad generation?”, skriver de.
Statsepidemiolog Anders Tegnell försvarar dock den svenska strategin.
– Det är viktigt att göra rätt sak vid rätt tidpunkt, sade han i SVT:s Agenda i söndags.
Att sätta in många åtgärder tidigt kan vara kontraproduktivt eftersom det kan leda till att de inte efterlevs i längden, menar han bland annat. Det är när smittokurvan börjar bli brant som det har stor effekt att vidta kraftiga åtgärder, enligt Tegnell.
En kristen profil som är kritisk till hur Sverige har agerat för att bemöta coronaviruset är Merzek Botros, pastor i en arabisktalande församling i Sundbyberg.
– Många länder har tagit snabba och långtgående beslut för att stoppa smittspridningen. Vi ligger efter. Jag tycker att det är bättre att skydda hela befolkningen så långt som det går, säger han.
Merzek Botros medger att samhällskostnaderna för att skydda hela befolkningen skulle bli stora, men han menar att det är värt det.
– Människoliv måste gå först, säger han.
Botros påpekar att de som är starka kommer klara av att bli smittade, medan de som är gamla och sjuka riskerar att dö.
– Det är de äldre som får betala ett högt pris – människor som har slitit och byggt det här landet. De har rätt att leva även om de är gamla, säger han.
Sundbybergspastorn menar att det svenska tankesättet som enligt honom ligger bakom strategin, är ett värre ”virus” än coronaviruset.
– Just nu pratas det mer om de ekonomiska konsekvenserna av viruset än om hälsan. Det är en farlig signal, säger han.
Världen idag hör av sig till Folkhälsomyndigheten för att höra hur man ser på risken att många äldre och sjuka dör på grund av den svenska strategin, men har i skrivande stund inte fått svar på frågorna. Myndighetens pressavdelning påpekar dock, i en kort kommentar, att åtgärder nu har vidtagits just för att skydda den äldre befolkningen.
Personer över 70 år har bland annat uppmanats isolera sig de kommande veckorna.
Världen idag hör även av sig till regeringen, och får svar av socialminister Lena Hallengren (S). Hon håller inte med om att Sverige inte har reagerat lika kraftfullt som andra länder.
– Till exempel klassade regeringen covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom redan den 1 februari. Stora allmänna sammankomster har förbjudits, gymnasier och högskolor har gått över till distansundervisning, personer över 70 uppmanas skarpt att avhålla sig från sociala kontakter, skriver hon i ett mejl.
Hon tillbakavisar även uppgifterna att svenska myndigheters strategi är att låta flockimmunitet uppnås.
– Folkhälsomyndigheten har ingen sådan strategi, det är en missuppfattning.
Finland uppskattar, enligt SVT:s korrespondent, att 10 000 personer i landet kommer dö på grund av coronaviruset. Kan vi räkna med något liknande i Sverige?
– Syftet med alla åtgärder som regering, regioner och myndigheter vidtar är att dämpa spridningen så att färre blir sjuka och att färre blir sjuka samtidigt, så att vården ges förutsättningar att ge vård, skriver Lena Hallengren.
Enligt socialministern går inte pengar före att rädda liv i Sverige.
– Nej. Pengar är trots allt bara pengar, skriver hon.